Rebelové na východě Ukrajiny hlásí úspěchy, ukrajinská armáda stahuje jednotky

Proruské a ukrajinské jednotky svádějí boj o mezinárodní letiště v Doněcku. Rebelové mezitím ovládli asi 10 vesnic a měst, které kontrolovali Ukrajinci. Obě strany hlásí velké ztráty. Pokud by proruské síly získaly kontrolu nad mezinárodním letištěm, mohl by to podle pozorovatelů být jeden z přelomů ve vývoji konfliktu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci při bojích u města Ilovajsk

Ukrajinští vojáci při bojích u města Ilovajsk | Zdroj: Reuters

Situace v Doněcku zůstává stabilně napjatá, oznámila ráno doněcká radnice. Bomby a granáty dopadaly na západní a severní předměstí a není jasné, kolik ukrajinských vojáků zůstává v obklíčení na letišti Sergeje Prokofjeva.

„Mělo by tam být ještě několik stovek ukrajinských vojáků, kteří už několik měsíců kontrolují toto strategické letiště. Podle zdrojů takzvané Doněcké lidové republiky se ale někteří vzdali a někteří odešli,“ popisuje situaci zvláštní zpravodaj ČRo na východní Ukrajině Martin Dorazín.

Ruská média píší, že už probíhají jednání o tom, že by Rusko dodalo rebelům v Doněcké a také v Luhanské republice, kde už letiště kontrolují, chybějící zbraně. Především leteckou vojenskou techniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proruští povstalci na východě Ukrajiny hlásí další úspěchy v boji proti ukrajinským silám. Situaci v oblasti sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„To by znamenalo, že by se konflikt neomezil jen na východ Ukrajiny, ale zřejmě by povstalci postupovali směrem na západ. Na samotném povstaleckém území hlásí úspěchy a Kyjev potvrzuje stažení ukrajinských jednotek z jednotlivých měst,“ upozorňuje zpravodaj.

Na jihu Ukrajiny, kolem Azovského moře, hrozí otevření druhé fronty. V přístavním městě Mariupol pokračují přípravy na možný útok proruských sil z pevniny i z moře.

Lidé nakupují zásoby potravin a mnozí město opouštějí. Vedení takzvané Doněcké lidové republiky oznámilo, že Mariupol je prakticky v obklíčení.

Z Kyjeva tam chtějí vypravit armádní posily, na Ukrajině ale sílí kritika velení ukrajinských vojsk, především po neúspěšné operaci u Ilovajsku, kde zahynuly stovky Ukrajinců a další stovky padly do zajetí.

Ukrajinské zdroje uvádějí, že velké ztráty zaznamenali také ruští vojáci, bojující především v Luhanské oblasti.

Vývoj na východě Ukrajiny. Kyjev potvrdil pád Novoazovska, úspěchy separatistů přičítá zásahu ruských jednotek. | Foto: ČTK

Martin Dorazín, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme