Amatérské kapely míří do Ostravy na Boom Cup

2. září 2014

Zahrát si na velkém festivalu jako je třeba Colours of Ostrava - to je přání nejedné začínající kapely. Ode dneška si takový sen mohou splnit. Startuje totiž další ročník soutěže pro amatérské kapely Boom Cup.

Hlavní cenou je právě koncert na zmíněném festivalu. A nejen to. Ti nejlepší si totiž odnesou také profesionální nahrávku ze studií Českého rozhlasu Ostrava. Letos o ni bude usilovat celkem 48 skupin z celého Česka.

Přihlášek do soutěže ale přišlo skoro třikrát tolik. Na Boom cupu je totiž nelákají jen ceny, ale taky možnost ukázat, co umí.

„Atmosféra je tady úplně boží. Myslím, že je to jedno z nejlepších míst, kde jsme hráli,“ popsal svůj zážitek na loňském Boom Cupu zpěvák Lukáš.

S valašskomeziříčskou kapelou sice nepostoupili, ale za těch 15 minut na pódiu to prý stálo, dodává kytarista Jirka. „Důležité je určitě to, že máme rádi nové příležitosti, nová místa a strašně rádi poznáváme nové lidi.“

Hudební bazar

I letos jim dá tuto možnost klub Hudební bazar, kde se uskuteční všechna základní i finálová kola.

„Celý soutěžní večer vždycky zahájí domácí kapela, jako druhá hraje kapela, která zastupuje Moravskoslezský kraj. A kapela číslo tři je vesměs celorepubliková. Letos máme navíc dvě nebo tři kapely ze Slovenska. To je ten výběr,“ přibližuje systém soutěže její pořadatel Igor Vašut.

Igor Vašut

Vítěze každého kola společně vybírají diváci v klubu a na internetu, ale hlavní slovo má už tradičně pětičlenná porota. Ani letos v ní nebude chybět novinář Aleš Honus.

„V každém ročníku, ve kterých jsem působil jako porotce, jsem objevil několik zajímavých kapel. Některé to dotáhly daleko, jiné se rozpadly. Ale myslím, že takovéto soutěže mají velký přinos,“ říká Honus.

Kromě výhry si mohou začínající muzikanti z Boom Cupu odnést i důležité kontakty nebo zkušenosti do budoucna. „Kapely se tam mohou vzájemně zkontaktovat, ty mimoostravské pak mohou navázat kontakty s místními kluby. Vyhrát může samozřejmě jenom jeden, ale ty vazby zůstávají a pro ty kapely je to možná daleko lepší,“ dodává Vašut.

První kolo 13. ročníku Boom Cupu otevřou dnes od 19:00 kapely Rusty Fox, Born a Arven. Ostatní dostanou šanci každé následující úterý.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.