Státní zástupkyně navrhla 1,5 roku s podmínkou pro farmáře, který údajně týral ovce

V otřesných podmínkách žily podle obžaloby desítky ovcí na farmě v Bělči nad Orlicí. Chovatel Miloš Švec jim nedával jídlo ani vodu. Vyhublé ovce navíc pobíhaly mezi mrtvými zvířaty v ohradě, kolem které chodili lidé. Případ dnes opět řešil Okresní soud v Hradci Králové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Týrané ovce v Bělči nad Orlicí

Týrané ovce v Bělči nad Orlicí | Foto: Archiv svědkyně soudního jednání

Švece obžaloba viní z týrání zvířat. Podle spisu nejméně od prosince 2012 do dubna 2013 nedával ovcím dostatek potravy ani vody.

Policie se případem zabývala na základě podnětu Krajské veterinární správy, kterou na špatný stav zvířat upozornili lidé. Při kontrole policisté zjistili značné nesrovnalosti. Na farmě v té době žilo 416 ovcí, majitel ale v registru uváděl o 350 kusů více.

Miloš Švec poté nahlásil, že mu právě tolik ovcí někdo ukradl. To se ale podle policie neprokázalo, naopak vyšlo najevo, že některé ovce zemřely. Soud se teď zabývá případem 14 mrtvých ovcí. Podle svědků jich ale bylo mnohem více.

Týrané ovce v Bělči nad Orlicí | Foto: Archiv svědkyně soudního jednání

Zvířata podle svědeckých výpovědí i podle státní zástupkyně žila v otřesných podmínkách. Ovce velmi trpěly, byly nemocné. Švec ale jejich stav nijak neřešil, dokonce ani nezavolal veterináře.

„Bylo mi divné, že tam leží ovce, které tam ležely x dní, hýbaly nohama. Já i můj syn jsme z toho byli špatní, i lidé z Třebechovic si toho všímali. Viděla jsem i plesnivé seno, pily močůvku, lízaly sníh, když tam byl,“ popsala Českému rozhlasu žena, která jako první na případ upozornila veterinární správu a u soudu spolu s dalšími lidmi také svědčila.

Chovatel vinu odmítá

Miloš Švec od začátku jakoukoli vinu odmítá. U soudu dnes mluvil jen jeho právník. Mimo jiné také několikrát poukázal na to, že se nemůže jednat o týrání, když ovce nežily na veřejně dostupném místě, proto jejich stav nemohl nikoho pohoršit. To ale státní zástupkyně Michaela Hartmanová odmítla.

„Je to v podstatě na pozemní komunikaci, která vede v obcí Běleč, takže to místo přístupné je. Navrhovala jsem trest jeden až jeden a půl roku se zkušební dobou jeden až dva roky vzhledem k předchozí bezúhonnosti,“ uvedla.

Státní zástupkyně navrhuje také pětiletý zákaz činnosti. Obhajoba naopak navrhla postoupit věc Krajské veterinární správě a věc řešit jen jako správní delikt. Rozsudek dnes nakonec nepadl kvůli drobné změně v právní kvalifikaci. Verdikt si Miloš Švec vyslechne pravděpodobně v pátek 12. září.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme