Zeman: Pokud sněmovna prosadí politické náměstky, obrátím se na Ústavní soud

Prezident Miloš Zeman sdělil poslancům svůj kritický názor na novelu služebního zákona, jak se na ní dohodly strany koalice s pravicovou opozicí. Návrh by podle něj vedl k politizaci státní správy, ač se vláda zavázala k opaku. Kritizoval zejména posty tzv. politických ministrů. Zeman varoval sněmovnu, že pokud přes jeho případné veto prosadí služební zákon s politickými náměstky, obrátí se kvůli nim se stížností na Ústavní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman seznámil poslance se svými výhradami k novele služebního zákona

Prezident Miloš Zeman seznámil poslance se svými výhradami k novele služebního zákona | Zdroj: ČTK

Zeman zejména kritizoval paragraf 174 návrhu, který podle něho dává právo každému ministrovi na dva politické náměstky, aniž by definoval jejich pracovní náplň.

Jak řekl, právě tento paragraf by byl předmětem jeho případného veta.

Přehrát

00:00 / 00:00

K návrhu služebního zákona vystoupil ve sněmovně prezident Zeman. Kritizoval zejména tzv. politické náměstky

„Ústavní soud již vydal judikát, kterým odsuzuje přílepky, a tento zákon, přesněji řečeno tento paragraf 174, je zcela evidentně takovým přílepkem, protože s podstatou služebního zákona nemá nic společného,“ myslí si Zeman.

Pokud by tento bod byl za zákona vyňat, právní normu by prezident nevetoval. Současně varoval sněmovnu, že pokud přes jeho veto prosadí novelu služebního zákona s politickými náměstky, obrátí se se stížností na Ústavní soud.

„Bude-li předložen a přijat pozměňovací návrh vylučující z tohoto služebního zákona paragraf 174, tak jednak ušetříme, a jednak se nevytvoří ten konflikt, který bych si sám nepřál,“ zdůraznil před poslanci prezident.

O politických náměstcích bude jednat koalice už zítra

Koalice o vypuštění politických náměstků ze služebního zákona neuvažuje. Se Zemanem, který chce kvůli novele podat ústavní stížnost, nesouhlasí.

Nejnovější verze návrhu služebního zákona předpokládá, že většinu pravomocí generálního ředitelství státní služby převezme ministerstvo vnitra, na němž vznikne zvláštní sekce v čele s náměstkem pro státní službu. Novela přináší i další změny. Státní správa by se například měla více otevřít i pro lidi z jiných sfér, což byl taky jeden z požadavků pravice. Proti předchozímu návrhu novely se posune "překlopení" současného stavu státní správy do státní služby z ledna na červenec příštího roku.
Nová norma nahradí služební zákon z roku 2002, jehož podstatná část dosud nenabyla účinnosti.
Pramen: ČTK

„V tom konkrétním návrhu služebního zákona není ani slovo o politických náměstcích. Tam je, že ministr může mít jednoho až dva náměstky, není tam řečeno, že politické,“ reagoval na Zemanovo vystoupení šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„Počkáme na pozměňovací návrhy, které budou načteny, a zítra se o tom budeme bavit na koaliční radě.“

Pravicová opozice dodrží dohodu s koalicí

ODS a TOP 09 jsou připraveny dodržet dohodu s koalicí a novelu i s politickými náměstky, které také původně nechtěly, příští středu podpořit.

Komunisté a hnutí Úsvit stojí za prezidentem. Hnutí Úsvit už podalo pozměňovací návrh, který náměstky z normy škrtá. Obdobný návrh podal i osobní přítel prezidenta, poslanec Jaroslav Zavadil (ČSSD).

Prezident Miloš Zeman při příchodu do Poslanecké sněmovny | Foto: ČTK

„Cílíme zákon tak, aby byl schválen tak, jak ho navrhujeme. I přes výtky pana prezidenta, které já ovšem nechápu a jsem proti nim,“ poznamenal místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prezidentových výhradách ke služebnímu zákonu diskutovali místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka a Radim Bureš z Transparency International

„Výhrady, které dnes zazněly k poslední verzi, jsou pádné a s naprostou většinou z nich se musím ztotožnit,“ naopak řekl Českému rozhlasu Radim Bureš, projektový manažer Transparency International.

Jan Chvojka se současně domnívá, že norma vede k odpolitizování správní sféry. „Naprosto si myslím, že dodržujeme náš program.“

„Pokud zákon projde tak, jak je navržen, tak myslím, že nebude dodrženo programové prohlášení vlády týkající se odpolitizování,“ oponoval Radim Bureš.

„Zákon může přinést nějaké dílčí pozitivní změny, ale ten hlavní úkol, jak zazněl v programovém prohlášení vlády, myslím, naplněn nebude.“

Přehrát

00:00 / 00:00

K projevu prezidenta Miloše Zemana se vrátili ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) a poslanec za KSČM Pavel Kováčik i komentátor Petr Hartman

Současný spor kolem politických náměstků považuje za okrajovou záležitost ministr pro lidská práva z ČSSD Jiří Dienstbier.

„Náměstci byli už v původním zákoně, který by schválen za Zemanovy vlády, tedy 2 političtí náměstci, čili nechápu, proč si na to pan prezident stěžuje, když o sám to ve svém zákoně měl,“ řekl Dienstbier.

„Náš pozměňovací návrh, který jsme dnes podali ústy poslance Klána, mluví ve dvou variantách. Ta první varianta – političtí náměstci vůbec. Pokud by zůstali, podle našeho soudu pouze jeden,“ uvedl poslanec za KSČM Pavel Kováčik.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme