Mynářova bezpečnostní prověrka se zřejmě zdrží kvůli sporu s Hasenkopfem

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář si nejspíš ještě nějakou dobu počká na bezpečnostní prověrku. A to kvůli tomu, že na něj bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf včera podal trestní oznámení pro pomluvu. To může zkomplikovat případné vydání prověrky. Českému rozhlasu to potvrdil Národní bezpečnostní úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Hasenkopf vs Vratislav Mynář

Pavel Hasenkopf vs Vratislav Mynář | Foto: Český rozhlas

Mynářovu prověrku vyřizuje Národní bezpečnostní úřad. Ten v případě, že na člověka, který žádá o bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné, někdo podá trestní oznámení, může s vydáním prověrky počkat až do vyřešení sporu.

Úřad uvedl, že posuzuje obsah každého trestního oznámení na prověřovanou osobu jednotlivě a že dopady jsou různé. V odůvodněných případech může podle NBÚ nastat i situace, že až do vyřešení trestního řízení práci na prověrce přeruší.

Mohlo by se to týkat i kancléře Vratislava Mynáře, který na prověrku čeká už téměř deset měsíců. Mynář říká, že pokud Národní bezpečnostní úřad počká s vydáním prověrky do doby, než se jeho spor s Pavlem Hasenkopfem vyřeší, nezbude mu nic jiného než také čekat.

„Pokud NBÚ bude muset na to stanovisko počkat, tak to musíme nechat vyšetřit policií, musí to nějak řádně proběhnout, a pak předpokládám, že bude i kladné stanovisko NBÚ. V žádném případě nechci ovlivňovat průběh trestního řízení tím, že se budu domlouvat s panem Hasenkopfem,“ tvrdí Mynář.

Čeká se na vyjádření státního zástupce

To, že se může zdržet vydání prověrky Mynářovi, připouští i exministr vnitra a senátor za ČSSD Fratišek Bublan.

„Pokud je na někoho podáno trestní oznámení, tak do doby, než se k tomu vyjádří státní zástupce, jestli to přijímá, nebo nepřijímá, jestli policie pokračuje v nějakém vyšetřování, se prověrka jakoby pozastaví. To neznamená, že se úplně zruší, ale je to časová překážka v tom, aby se pokračovalo dál v prověřování,“ vysvětluje.

Pavel Hasenkopf kancléře žaluje, protože mu vadí Mynářovo opakované tvrzení, že je spoluautorem amnestie exprezidenta Václava Klause. Obě strany původně vyřešily spor domluvou.

Mynář poté ale řekl, že Hasenkopf musel žalobu na prezidenta stáhnout, protože neměl šanci u soudu uspět. Bývalý hradní právník Hasenkopf to ale považuje za popření dohody, proto podal žalobu.

Jaroslav Gavenda, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme