Citrony teď stojí i sto korun za kilo. Kvůli špatné úrodě v Jižní Americe

Cena citronů je nejvyšší v historii. Některé obchody prodávají kilogram plodů i za sto korun. Citrony zdražují začátkem září každoročně, protože se na trhu objevují plody dovezené nejen z jižní Afriky, ale převážně z Jižní Ameriky, z Uruguaye a hlavně z Argentiny, která celosvětově dodává 80 procent citronů. Tam úrodu navíc výrazně ovlivnilo špatné počasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

citróny

citróny | Foto: Eva Odstrčilová

„V Argentině bylo tento rok zpočátku hrozně sucho, potom mráz a déšť, takže úroda je o polovinu menší než v minulém roce,“ vysvětluje Argentinec Alexis Šlenes, který se zabývá dovozem citrusů z jihoamerického kontinentu.

V Evropě citroníky přes léto neplodí. Na český trh se tak dostanou levnější citrony nejprve z Turecka, které je může do Evropské unie dodávat od 18. září. Obchodníci tak první kamiony očekávají v Česku 23. září.

Turci budou chtít na současném nedostatku vydělat, takže i jejich citrony budou dražší než obvykle, ale cena půjde postupně dolů až ke zhruba 30 korunám za kilogram.

V říjnu pak začnou sklízet Španělé. Evropské citrony se prodávají od listopadu až do poloviny května.

Ceny výrobků se zřejmě nezvýší

Zhruba dvojnásobné zdražení citronů by se na cenách některých potravin, jídel nebo nápojů, kde tvoří jednu se surovin, projevit nemělo.

Ani zájem o citrony v obchodech se po zdražení nijak dramaticky nesnížil. Jde o krátkodobou záležitost. Citrony se navíc používají jen v omezeném množství.

„Pokud by se jednalo o citronovou limonádu, tak tam možná, ale pokud to má být citron k řízku, do čaje nebo na zálivku do salátu, tak bych rozhodně nepočítal s tím, že by to mělo ovlivnit cenu finálního výrobku,“ potvrzuje Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů.

Jaroslav Skalický, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme