Panelový dům v centru Opavy půjde k zemi, demolice vyjde na 10 milionů

Deset milionů korun bude stát nejsložitější demolice, kterou centrum Opavy za poslední roky zažilo. Kousek po kousku začne už v lednu mizet panelák na tamním Horním náměstí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demolice bývalých výrobních hal OP Prostějov

Demolice bývalých výrobních hal OP Prostějov | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

Bude to bourání komplikované, potrvá několik měsíců a tamní magistrát už splnil všechny podmínky přípravy.

Jedním z kroků obří rošády opavských úřadů před několika lety bylo vystěhování vysokého paneláku v samotném srdci památkové zóny, který vlastnilo ministerstvo zemědělství.

Od té doby se stala sice spousta věcí, ale panelák pořád stojí. Do ledna příštího roku, kdy nastoupí demoliční firma, kterou už městská rada vybrala.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánované demolici panelového domu v centru Opavy, která má být v lednu, mluvil Martin Knitl

„Zvolili jsme maximální kroky k tomu, aby se nepříjemnosti minimalizovaly. Nicméně nedají se anulovat, a proto prosím občany, aby s tímto nějak počítali a pokud možno se s tím srovnali,“ říká opavský primátor Zdeněk Jirásek.

Radnice se stížnostmi počítá. Malebným Rybím trhem vedle opavské konkatedrály totiž projedou stovky aut se sutinami. Od ledna nejpozději do konce května příštího roku.

Ne všichni Opavané ale jednoznačně touží panelák zlikvidovat. „Myslím, že v dnešní moderní době by to šlo vyspravit,“ myslí si oslovená kolemjdoucí.

Je to podobné jako se sousedním obchodním domem Slezanka. Mnoha lidem se nelíbí, ale za ta léta si prostě zvykli. Třeba i na panelák vedle historické budovy magistrátu nebo divadla.

Demolici to v každém případě nezastaví. Otázkou je spíše to, co místo něj bude. Pořád je ve hře stavba prodejního a společenského centra.

Panelák v centru Opavy | Foto: Český rozhlas

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme