Bývalý poslanec Chaloupka jde k soudu. Údajně podněcoval k rasové nenávisti

I poslanci si musí dávat pozor na to, co píší na sociálních sítích. Potvrzuje to případ bývalého zákonodárce za Věci veřejné Otty Chaloupky. Státní zástupce ho viní z toho, že svými příspěvky na facebookovém profilu podněcoval k rasové nenávisti. Konkrétně proti Romům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvolební speciál Radiožurnálu, Otto Chaloupka

Předvolební speciál Radiožurnálu, Otto Chaloupka | Foto: Filip Jandourek

Chaloupka loni komentoval incident v severočeském Duchcově, kde skupina Romů napadla manželský pár. Soud mu za to vyměřil půlroční podmínku. Jenže s tím se Chaloupka nesmířil a odvolal se. Jakoukoli vinu odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalého poslance VV Chaloupku čeká soud kvůli údajnému podněcování k rasové nenávisti. Chaloupka vysvětluje, proč odmítá jakoukoli vinu

„Musel bych být absolutní ... , abych veřejně nebo skrytě vyzýval k nějakým nepokojům nebo násilí. V tomto případě jakékoli násilí na jakékoli skupině osob, to nemusí být jenom cikáni, jenom nahrává našim nepřátelům,“ říká současný předseda strany Republika Otto Chaloupka.

O Romech dlouhodobě mluví svérázným způsobem. Kvůli jednomu vyjádření, které loni zveřejnil na facebooku, teď musí před soud. V komentáři k násilnému útoku skupiny Romů v Duchcově napsal, že při dalších podobných provokacích už je neochrání ani policejní těžkooděnci.

Dopis romskému předákovi

Podle státních zástupců svým vyjádřením porušil zákon. „Bývalý poslanec byl obžalován z přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. A je ohrožen trestní sazbou až tři roky odnětí svobody,“ upřesňuje Štěpánka Zenklová z městského státního zastupitelství v Praze.

Hlavním důkazem je Chaloupkův veřejný dopis romskému předákovi z Duchcova. Ten podle exposlance incident zlehčoval. Chaloupka mu napsal, že slušní lidé brzy vezmou spravedlnost do svých rukou.

„Tomuto panu Tomášovi jsme napsal, ať neprovokuje, protože společnost už je nervózní, řekl bych, je v ní napětí a lidi už toho prostě mají plné zuby,“ shrnul Chaloupka.

Jenže soud dal za pravdu obžalobě. Ve zkráceném řízení Chaloupka v dubnu dostal půlroční podmínku. Politik se ale odvolal a soud teď věc projedná ve veřejném jednání.

Jiří Hošek, Markéta Chaloupská, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme