Do lázní na účet pojišťovny opět až na 4 týdny, změnu zákona projedná vláda

Lázně placené zdravotní pojišťovnou mají být dostupnější pro víc lidí. Vláda chce na návrh ministerstva zdravotnictví schválit změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ta znovu umožní, aby se pacientům s chronickým onemocněním proplácely až čtyři týdny léčení místo současných tří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bertiny lázně Třeboň

Bertiny lázně Třeboň | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová | Zdroj: Český rozhlas

Takzvané křížkové lázně omezil vyhláškou bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09. Jeho nástupce Svatopluk Němeček z ČSSD teď navrhuje většinu změn vrátit zpátky.

Už od příštího roku se tak bude častěji jezdit do lázní opakovaně, vrací se i délka pobytu, kterou zdravotní pojišťovny lidem proplatí.

„Je to pro pacienty hlavně pooperačních indikací, kde dochází ke změně tří týdnů léčení na čtyři týdny léčení, pak je to pro pacienty revmatické, kde dochází ke stejné změně ze tří týdnů na čtyři,“ vysvětluje primářka Jitka Bradlerová z třeboňských lázní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální ředitel lázní Luhačovice a Jáchymov Eduard Bláha přiblížil změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění

Podle generálního ředitele lázní Luhačovice a Jáchymov, prezidenta Svazu léčebných lázní Eduarda Bláhy ale změna žádného nového pacienta nepřinese.

„Pacienty, které dnes máme, budeme mít i nadále. Budou ale v lázních o týden déle. Měli bychom tak získat o zhruba 20 procent vyšší výnosy,“ vysvětluje Bláha a dodává:

„Těmito změnami se nevracíme do stavu před zásahem pana ministra Hegra. Jsme ale přesvědčeni, že co jsme vyjednali, je maximum možného pro nás i pro stát.“

Vyhlášku zrušil Ústavní soud

Léčit déle se budou moci také lidé s pohybovými potížemi nebo nemocemi srdce. A změna pomůže i astmatikům. Pacienti novelu vítají. Přiznávají, že pobyt v lázních jen ze svého si moc nedopřejí.

„Mám ho napůl zaplacený pojišťovnou a napůl jsem si ho zaplatil,“ říká jeden z nich. „Na tři neděle, pojišťovna,“ doplňuje ho další.

Lázně to loni výrazně pocítily. Kvůli vyhlášce, která zkrátila délku pobytu, se potýkaly s vážnými ekonomickými problémy. V řadě z nich se propouštělo, některé dokonce zkrachovaly.

Například lázně v Jáchymově patřily podle Bláhy mezi nejpostiženější zařízení, protože většina regulace mířila na diagnózy z oblasti pohybového aparátu a neurologické.

Lázně Luhačovice naopak podle něj získaly výhodu, protože indikační seznam umožnil některým zařízením léčit jiné diagnózy. Oběma zařízením ale finanční prostředky ubyly.

Ještě v roce 2010 šly do lázeňství ze zdravotního pojištění tři miliardy, loni už jen 1,6 miliardy korun.

„V Jáchymově se jednalo o výpadek 70 milionů korun a v Luhačovicích zhruba 35 milionů korun,“ dodává Bláha.

Ústavní soud nakonec vyhlášku zrušil.

„Ústavní soud rozhodl, že nárok pojištěnce nebo pacienta by měl být stanoven zákonem, nikoli formou vyhlášky,“ upřesňuje náměstkyně ministra Lenka Teska Arnoštová. Teď vláda očekává, že novela přinese do lázeňství zhruba půl miliardy korun ročně navíc.

Bývalý ministr Heger ale odmítá, že by problémy lázeňských zařízení způsobila pouze ministerská vyhláška. „Tím, že se z toho stala komerční záležitost, lázeňských kapacit strašně přibylo. Svého času byly lázně placené velmi benevolentně a teď se dostaly do soutěže díky svým nadbytečným kapacitám, takže to k tomu velmi výrazně přispělo,“ řekl dříve Českému rozhlasu Heger.

ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme