Marie Schifferová: Dnešní technika dokáže nevidomým bariéru odstranit

4. září 2014

„Chceme nevidomé připravit na to, aby se vrátili do života, aby se dostali znovu do společnosti,“ říká Marie Schifferová, která se zrakově postiženými pracovala 30 let, vedla také rehabilitační a rekvalifikační středisko pro nevidomé Dědina. „Z mnoha postižených, kteří žili v partnerském vztahu, se stávají singles, je potřeba se o ně postarat,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou.

„Nevidomí se musí naučit chodit s bílou holí, být mobilní a umět základní věci v domácnosti,“ říká s tím, že zrakově postižený se stává druhotně negramotný a tuto bariéru je nutné překonat.

Vodicí pes mi pomohl k samostatnosti, říká nevidomá fyzioterapeutka Jana Štrochová

„Díky počítačům a speciálním softwarům je dnes cesta jednodušší. Pamatuji doby, kdy jsme měli ve škole pouze jednu televizní lupu na 150 dětí,“ vysvětluje. Podle ní dnešní technika dokáže lidem bariéru opravdu odstranit.

V rehabilitačním středisku Dědina, kde mimochodem chystají pro veřejnost den otevřených dveří, poskytují nevidomým psychologické služby. „Potřebujeme, aby to, co člověka postihlo, přijal, aby práci, kterou už umí, dělal jinak. A pokud to nepřijme, pláče nad sebou a jenom se vzteká, tak mu nemůžeme pomoci,“ vysvětluje.

Marie Schifferová dlouhá léta působila jako ředitelka rehabilitačního a rekvalifikačního střediska pro nevidomé Dědina

A jak zraková nemoc prověřuje vztahy mezi lidmi? „Vztah často nevydrží, rodina se na změnu, která vyplývá ze ztráty zraku, nedokáže přizpůsobit. Nevidomí nic nenajdou, když další členové domácnosti položí věci jinam. Pak zjistí, že spolu nedokáží žít,“ říká.

Jak fungují navigace na slepecké holi? Jaké pomůcky nevidomým pomáhají? A jak se máme chovvat ke zrakově postiženým? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio