Českých podniků je v žebříčku tržeb firem střední a jihovýchodní Evropy méně

Mezi deset největších společností ve střední a jihovýchodní Evropě patří podle výše tržeb hned dva zdejší podniky. Je to automobilka Škoda Auto a energetická firma ČEZ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Fakt, že dvě velké české společnosti jsou na předních místech žebříčku, znamená pro českou ekonomiku například to, že je stále v dobré kondici.

České hospodářství živí průmysl a jednou z jeho naprosto klíčových odvětví je výroba aut. Podle společnosti Deloitte, která žebříček firem ve středoevropském regionu sestavila, měla Škoda Auto ve fiskálním roce 2013 tržby přes 10 miliard korun.

Tržby ČEZu byly zhruba 8 miliard korun. V oblasti energetiky byly lepší jen maďarská společnost MOL a polský podnik PKN Orlen, která na českém trhu vlastní Unipetrol.

Česko mělo v žebříčku druhý největší počet společností. První bylo právě Polsko. Mezi pět stovek podniků zahrnula společnost Delloite 80 českých firem. O rok dříve jich ale bylo o osm víc.

Podniky se hodnotí podle tohoto měřítka zejména proto, že tržby podle odborníků více vypovídají o tom, jak se firmě za uplynulé období dařilo.

Kdyby se podniky srovnávaly třeba podle zisku, nebyly by pokaždé údaje vypovídající o hospodaření firmy. Zisk se jí totiž může zkrátit nejrůznějšími účetními operacemi - třeba tím, že si odepíše nemovitost, a tím se číslo výrazně sníží. Navíc některé z nich jsou vlastněné mezinárodními korporacemi, které zisky převádějí do zahraničí, na trhy do míst, kde mají svoje sídlo.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme