V New Yorku se zájemci mohou naučit šachy od zkušených pouličních hráčů

Nejlepší tenisty světa zastihnete při zápasech v New Yorku pouze teď, v době grandslamového US Open, ale třeba vynikající šachisty tam potkáte celoročně. V letních vedrech i zimních mrazech, ráno i v noci. Mnozí z nich nemají střechu nad hlavou. Černé a bílé figurky jsou jejich jedinou záchranou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saravuth Inn (vlevo) děkuje svému zákazníkovi za šachovou partii

Saravuth Inn (vlevo) děkuje svému zákazníkovi za šachovou partii | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Saravuth Inn je jedním z mnoha šachistů, kteří se na Union Square pravidelně scházejí. Dost možná je tím nejslavnějším z nich. Před časem o něm natočili i dokument, čímž se také rád pochlubí. Okolní hráče nezná, má svůj vlastní byznys i své starosti.

Pochází z Kambodži, když mu bylo 13 let, všechny blízké mu prý popravili Rudí Khmérové. On sám jako jediný tehdejší řádění ultralevicového kmene přežil. Zůstal v dětském domově, odkud ho američtí vojáci přepravili do New Jersey.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pouliční šachisty na newyorské náměstí Union Square navštívil Jaroslav Plašil

V náhradním zázemí ale štěstí nenašel, sice vystudoval, našel si ženu a založil vlastní rodinu, ale bez amerického pasu a pořádné práce je nedokázal uživit. Tak žije sám, hlavně na náměstí, kde se stále zdokonaluje ve své profesi. Už šest let.

Saravutha kdysi naučil táhnout figurkami otec a díky tomu teď jako dospělý neumře hlady. Bere si většinou pět dolarů za partii, což je nejenom tady na náměstí obvyklá taxa.

Union Square je jedním z pěti nejvýznamnějších míst, na kterých se v New Yorku šachy veřejně hrají. Nejsou tu stabilní kamenné stoly, jen na sobě poskládané plastové přepravky na ovoce, za kterými sedí dost často bezdomovci, drogově závislí či gambleři.

Šachy jim dávají svobodu, dělají odvážná rozhodnutí, na která v životě z různých důvodů neměli sílu.

Z Washington Square Parku vyhnal šachisty stavební ruch

Mezi zdejšími šachisty je řada silných hráčů z nedalekého kultovního Washington Square Parku. Z vůbec nejtradičnějšího plácku v New Yorku, který je spojený i se jménem legendárního Bobbyho Fishera, je před časem vyhnal tamní stavební ruch, a oni přece potřebují ke své dost často jediné radosti v životě klid.

Ten je tady na Union Square hlavně přes den, ale jak se setmí, už tady burácí a troubí kolem projíždějící dopravní prostředky. Do toho tu občas dochází i k menším hádkám a nesrovnalostem. Poblíž stojící policisté, ale zasahovat nemusejí.

Šachisté na Union Square při noční partii | Foto: Jaroslav Plašil

Šachisté si případné konflikty vyřeší mezi sebou sami. „Moc si pil, už nehraj, nemá to cenu,“ chlácholí třeba jeden z hráčů svého rozhněvaného parťáka.

A nečílí se ani zákazníci, dost často studenti i starší školáci, kteří se touží právě touto cenově přijatelnou cestou naučit figurky co nejdokonaleji ovládat.

Maximálně se tak chytí za hlavu kvůli svým zoufalým tahům, ale jinak odcházejí spokojení. I proto, že vědí, že si v noci neustelou na krabicích tak jako většina jejich večerních profesorů.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme