Staré „koženky“ chceme zmodernizovat do dvou let, říká šéf Českých drah

„Šetřili jsme na režijních nákladech a spotřebě trakční energie, máme také nové smlouvy,“ vyjmenovává generální ředitel Českých drah Daniel Kurucz důvody, proč se akciové společnosti podařilo dostat do zisku. Jak firma hospodaří na trati mezi Prahou a Ostravou? A jak dlouho budou jezdit staré soupravy z NDR, takzvané koženky? Ptala se moderátorka Helena Šulcová.

Celkový dluh Českých drah činí 31 miliard korun. Podaří se ho někdy splatit? „Existují firmy, které pracují bez zadlužení? Není reálné, abychom pracovali bez úvěrů, ale dluh chceme snížit, máme strategii,“ nastiňuje.

Čtěte také

Soukromí dopravci si stěžují, že České dráhy jezdí mezi Prahou a Ostravou za levno, dotují provoz z jiných tratí a snaží se tak vytlačit konkurenci z trhu. „To možné není, účetně musíme vést linku každou zvlášť, je vidět, kolik vyděláváme, nebo nevyděláváme,“ říká s tím, že trať mezi Prahou a Ostravou je v provozním zisku.

A jak dlouho budou jezdit staré vlaky bez klimatizace a se sedadly z koženek? „Modernizovat nebo investovat do nových souprav stojí peníze, na druhou stranu nám pořád říkají, že máme vysoké zadlužení, což jde proti sobě. Ale staré koženky chceme zmodernizovat ideálně do dvou let,“ říká s tím, že společnost musí investovat tak, aby zadlužení udržela na určité výši.

Čtěte také

Jak se Českým drahám podařilo dostat se ze ztráty? Jak je to s modernizací tratí a kdy budou jezdit nové soupravy? Poslechněte si Dvacet minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.