Na okraji Karlových Varů vyrostla nová vyhlídka

3. září 2014

Otovice u Karlových Varů otevřely nové vyhlídkové místo. Jeho vybudování zajistil soukromý investor, který před časem realizoval výstavbu blízkých rodinných domů. Za kovovou konstrukci zaplatila soukromá firma stovky tisíc korun. Přesnou cenu ale její představitelé neuvedli.

Nová vyhlídka nabízí panoramatický pohled na Krušné a Doupovské hory. Vidět jsou vrchy Klínovec, Meluzína, Vlčinec anebo sjezdové trati na Neklidu.

Autor nápadu Jan Gerner říká, že cílem bylo doplnit mobiliář veřejného prostoru o místo, kde by se lidé mohli setkávat. I přesto, že rozhleden a vyhlídek je v blízkých Karlových Varech relativně dost.

„Když jsme začínali, tak jsme se shazovali. Máme tady přece vyhlídky Diana anebo Goethovu rozhlednu. Ale tohle je něco úplně jiného. Tahle nová vyhlídka kouká z Varů ven, a v tom je to výjimečné,“ říká Gerner.

Podoba vyhlídky pochází z architektonického studia Richarda Sideje. „Myšlenka té vyhlídky je taková, že někdy stačí malá změna stanoviště anebo úhel pohledu, přináší zásadní změnu perspektivy anebo pohledu na věc,“ tvrdí Sidej.

Celková délka nového vyhlídkového mola činí 33 metry. Výška dosahuje téměř tří metrů. Od přípravy do dokončení výstavby vyhlídky to investorovi trvalo téměř jeden rok. Konstrukci najdou turisté na rozhraní městské části Sedlec a sousedící obce Otovice.

autor: zdt
Spustit audio