Istanbul hostí summit OSN o svobodě na internetu. Právě Turecko ji ale omezuje

Cenzurovat, nebo necenzurovat internet? Případně jak regulovat zveřejňování obsahu, jakou jsou aktuální videonahrávky vražd novinářů teroristy z Islámského státu. I to jsou témata mezinárodního fóra, které pod záštitou OSN hostí Istanbul. Fakt, že se akce koná právě v Turecku, ale mnozí považují za špatný vtip, protože Turecko patří mezi země, které mají s cenzurou na internetu bohaté zkušenosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecko, Istanbul. Ilustrační foto

Turecko, Istanbul. Ilustrační foto | Foto: Jan Pravda

Loni byl například při občanských protestech proti tehdejšímu premiérovi Recepu Tayyipu Erdoganovi, dnes tureckému prezidentovi, přijat zákon, který umožňuje výrazně omezovat internet.

Na dva měsíce byl odpojen server YouTube, dva týdny byl zakázán přístup na Twitter.

Kvůli komentáři na sociální síti může člověk ztratit práci nebo skončit u soudu

Číst článek

Navíc teď, v době vrcholného summitu o svobodě na internetu, stojí u soudů v Izmiru a Istanbulu 29 lidí, kterým hrozí až tři roky vězení právě za to, že se vyjadřovali svobodně na Twitteru.

V tuto chvíli je také v Turecku zablokováno 48 tisíc nových webových stránek.

Případ Snowden a další

Problém s cenzurou na internetu ale nemá jen Turecko. Mezi zeměmi, které kritizuje například Amnesty International, jsou třeba i Spojené státy.

Na „černou listinu“ organizace se dostaly kvůli loňskému spornému případu pracovníka Národní bezpečnostní agentury Edwarda Snowdena.

Počítač, internet, klávesnice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ten uprchl z USA s dokumenty, které potvrzují sledování telefonů a elektronické komunikace ze strany amerických bezpečnostních služeb po celém světě, a za tento čin mu hrozí až 30 let vězení.

Podle Amnesty International by nikdo neměl být trestán za to, že odtajní informaci o porušování lidských práv vládou.

Ve Vietnamu už byli za své politické názory zveřejněné na internetu dva blogeři odsouzeni, a to na 12 a 10 let vězení. Svoboda na internetu je omezována a trestána vězením v mnoha dalších zemních, například v Saúdské Arábii nebo Číně.

Jaromír Marek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme