Přemýšlíte o psovi nebo kočce z útulku? Nebojte se a zapomeňte na stereotypy!

4. září 2014

Koupili jste si psa nebo kočku bez průkazu původu? Pak i vy přispíváte ke zhoršování situace zvířat bez domova. „Přitom zvířata z útulků mají potenciál, který za zdmi útulku nemohou projevit. Zapomeňte na stereotypy,“ vyzývá v rozhovoru se Zuzanou Burešovou Pavlína Šmuclerová, která spolu s Janou Ullmanovou stojí za projektem Nekupuj. Adoptuj!

České útulky jsou na hranici svých kapacit. V Česku v současnosti žije až 11 tisíc zvířat bez domova – a situace se stále zhoršuje každým rokem o 40 procent. Přesto se prý Češi do útulků pro své nové domácí mazlíčky nehrnou.

Čtěte také

„Lidem vadí, že neznají minulost psa, je to jeden z nejčastějších předsudků. Je to však zbytečná obava!“ říká Jana Ullmanová. „Pracovníci útulku dovedou velice brzy odhalit, které zvíře se například hodí do rodiny s dětmi, a které nikoliv.“

Jiní lidé touží po štěňatech a domnívají se, že ta v útulcích nenajdou. Je to omyl. „V této souvislosti doporučujeme facebookovou stránku Štěně v nouzi, jde o rozcestník pro lidi, kteří hledají štěně z útulku.“

Kočka

Čistokrevná zvířata jen s průkazem původu

Pokud plánujete koupi psa nebo kočky a toužíte po čistokrevném jedinci – tedy po žádné „pouliční směsce“ – pak mají Jana Ullmanová a Pavlína Šmuclerová jasnou radu. „Kupujte pouze zvířata s průkazem původu a pouze z renomované chovatelské stanice,“ apelují.

Koupí zvířete bez průkazu původu totiž podporujete množírny, které se výraznou měrou podílejí na neutěšené situaci psů a koček v Česku.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

Čtěte také

autor: als
Spustit audio