Jako jediný z reprezentace nechytá, přesto je Čech pro Vrbu jasnou jedničkou

Konec hledání. Dnes večer na Letné v poslední přípravě před startem kvalifikace na Euro 2016 už by měla česká fotbalová reprezentace ukázat tvář, kterou jí za osm měsíců od nástupu do funkce stihnul vtisknout nový kouč Pavel Vrba. Nebude v ní chybět Petr Čech, i když jako jediný z nominovaných brankářů v nové sezoně při zápasech svého klubu sedí s rukama v klíně na lavičce náhradníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Petr Čech na srazu fotbalové reprezentace před přípravným zápasem s USA a utkáním kvalifikace na mistrovství Evropy s Nizozemskem

Brankář Petr Čech na srazu fotbalové reprezentace před přípravným zápasem s USA a utkáním kvalifikace na mistrovství Evropy s Nizozemskem | Zdroj: ČTK

Tomáš Vaclík v Basileji i jeho následovník ve Spartě David Bičík jsou na rozdíl od gólmana Chelsea rozehraní, takže poprvé po více než deseti letech mohlo českého fanouška napadnout, jestli je právě Petr Čech tou nejlepší volbou do branky národního týmu. A napadlo to i jeho samotného.

„Trenérovi Vrbovi jsem řekl: Teď nehraju, takže jestli mě povolávat nechcete…. Trenér řekl, ať na podobné úvahy zapomenu. Chce, abych byl u týmu a hrál. To je pro mě směrodatné, a proto jsem tady,“ objasnil dvaatřicetiletý gólman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér národního týmu Pavel Vrba o posazení Čecha na lavičku ani neuvažoval

Aby Petr Čech coby dlouholetá opora a jedna ze dvou hlavních postav české reprezentace na sraz vůbec nejezdil, to Pavla Vrbu pochopitelně ani nenapadlo, už jen kvůli kontinuitě a vnitřnímu životu týmu.

Ale pro kouče národního mužstva je zcestná i otázka, jestli je nerozchytaný Petr Čech lepší variantou než utkáními ve formě udržovaný Tomáš Vaclík. „Nemusíte se na to ptát, nepřemýšlel,“ uvedl.

„Pokud dva roky nebude chytat, tak to problém bude,“ vystřelil následně Vrba od boku dobu, po které už by Čechovo náhradnictví bylo na škodu.

Kouč Vrba chce proti USA vyzkoušet styl hry, se kterým vyrukuje na Nizozemsko

Číst článek

Menší herní praxi podle Vrby může zastoupit chuť v Chelsea odstrčeného brankáře dokázat, že stále umí být mužstvu prospěšný.

„Petr Čech je natolik zkušený brankář, že s tím nebude mít vůbec žádný problém, naopak to pro něj může být velká výzva,“ sází Vrba na to, že Čech bude zdravě motivovaný, ale ne přemotivovaný.

Stejně tak Vrba doufá, že se utkání národního týmu nezmění v laboratoř, která sice může Čechovi pomoci nahodit kariéru zpátky na koleje, ale pokud experiment nevyjde, tak to mohou odnést výsledky české reprezentace.

Nerozchytanost nebude problém

„Kdybych za šest měsíců odehrál jeden zápas, tak se o tom samozřejmě budeme bavit úplně jinak, ale teď to jsou tři týdny od doby, co jsem naposledy chytal zápas, takže to není žádný velký problém,“ uklidňuje fanoušky Petr Čech.

Jestli Čechův předpoklad platí, ukáže před startem kvalifikace středeční, ještě nanečisto hraný zápas proti Spojeným státům americkým. Výkop je ve 20.15 a přímý přenos Českého rozhlasu Sport naladíte na našem webu nebo v mobilních aplikacích.

Brankáři (zleva) Tomáš Vaclík, David Bičík a Petr Čech při tréninku | Foto: ČTK

Jan Kaliba, Jan Suchan, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme