Ocenění Gentleman silnic získala žena z Domažlicka. U nehody pomohla čtyřem lidem

Martina Andrlíková z Domažlicka pomohla letos v létě zachránit čtyřčlennou posádku havarovaného auta. V převráceném voze byly také dvě malé děti. Za rychlou reakci a odvahu dnes převzala dvaačtyřicetiletá žena z Kolovče ocenění Gentleman silnic. Uděluje ho už desátým rokem policie společně s Českou pojišťovnou lidem, kteří pomohli při dopravních nehodách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gentlemanka silnice Martina Andrlíková z Kolovče na Domažlicku

Gentlemanka silnice Martina Andrlíková z Kolovče na Domažlicku | Foto: Monika Červená | Zdroj: Český rozhlas

Bylo 29. července ráno. Martina Andrlíková jela se svými dvěma dcerami k tetě na Moravu. K nehodě došlo nedaleko Býště na Pardubicku.

„Přede mnou jela Fabie, začala kličkovat. Paní dostala smyk, začala se točit po střeše, až skončila v příkopu a zůstala střechou dolů,“ popisuje Martina Andrlíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ocenění Gentleman silnic získala Martina Andrlíková z Domažlicka. Vyzpovídala ji redaktorka Monika Zettlová.

Zatímco její dcera volala záchrannou službu, ona sama se snažila vyprostit posádku z auta. Nedařilo se jí ale otevřít zaseklé dveře a šokovalo ji, že nikdo jiný nechtěl zastavit.

„Lidi projížděli, přibržďovali, koukali a vůbec se nesnažili třeba zavolat, jestli nepotřebujeme pomoc. Prostě vůbec nikoho to nezajímalo, někdi si to vyfotil a jel dál. Až jsem začala sprostě nadávat, že jsou tam děti, které strašně pláčou, že potřebuju pomoct,“ vzpomíná Martina Andrlíková.

S pomocí řidiče, který nakonec zastavil, se jí podařilo dostat do vozu. „Ptali jsme se, jestli jsou všichni v pořádku, na to se začala řidička trochu probírat z bezvědomí. Děti strašně plakaly, měly dětskou pojistku, tak přiběhli další pánové, auto jsme museli nazvednout a vyrvat dveře. Děti jsme vytáhli a babička, co jela s nimi, vylezla sama,“ pokračuje.

Projekt Gentleman silnic vznikl spoluprací preventivně informační skupiny Policejního prezidia ČR a České pojišťovny na podzim roku 2004 a je zaměřen na oblast bezpečnosti v dopravě. Jeho cílem je vyzdvihovat a za přispění médií zveřejňovat obětavé činy při záchraně lidského života, a to především v místě, kde „gentleman silnic“ bydlí, pracuje, má rodinu, přátele.

Z auta vyprostila Martina Andrlíková tříletou Elišku a pětiletého Vaška. Obě děti i dvě ženy převezli záchranáři k ošetření do nemocnice a nehoda se nakonec obešla bez vážnějšího zranění.

„Do dneška bohužel nevím, co s nimi je, jestli jsou všichni v pořádku, protože když mi volali z policie, tak říkali, že nic neví, jedině vyšetřovatel by mi prý podal informace. Ale do dneška se mi nikdo neozval. Pořád nad tím přemýšlím, jestli jsou zdraví,“ uzavírá oceněná žena.

Martina Andrlíková je za deset let teprve třetí držitelkou titulu Gentleman silnic v Plzeňském kraji. Kromě certifikátu s vyznamenáním převzala jako odměnu také mobilní telefon.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme