Francouzský prezident zastavil předání lodě Mistral Rusku. Kvůli Ukrajině

Francie prozatím nemůže dokončit chystané předání první ze dvou moderních výsadkových lodí třídy Mistral, které si objednalo Rusko. Francouzský prezident François Hollande podle agentury Reuters kontrakt kvůli ruskému podílu na ukrajinské krizi do listopadu pozastavil. Paříž kvůli obchodu čelila v Evropské unii a ze strany USA rozsáhlé kritice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenská loď typu Mistral, kterou chce Francie prodat Rusku

Vojenská loď typu Mistral, kterou chce Francie prodat Rusku | Zdroj: Reuters

Francii vadí nedávné akce Moskvy na východě Ukrajiny.

„Prezident dospěl k závěru, že navzdory vyhlídce příměří, které se ještě musí potvrdit a zavést, nejsou nyní podmínky pro to, aby Francie mohla povolit předání první vrtulníkové lodě,“ uvedla podle Reuters v prohlášení Hollandova kancelář.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pozastavení dodávky francouzských lodí Mistral do Ruska mluvili zpravodaj Jan Šmíd a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý

Paříž se k dnešnímu kroku rozhodla, přestože dosavadní embargo Evropské unie na import a export zbraní a souvisejícího materiálu Rusku se nevztahuje na již podepsané smlouvy, a netýká se tedy francouzského prodeje výsadkových lodí Mistral.

Francouzští diplomaté připustili, že očekávají odvetné kroky. Podle Moskvy ale pozastavení dodávky francouzských lodí není žádná tragédie. Náměstek ruského ministra obrany sice uznal, že je to Rusko nepříjemné, ale modernizaci ruské armády to podle něj neohrozí.

O nové vlně sankcí proti Rusku rozhodne Evropská unie do konce týdne

Číst článek

Francie slíbila Rusku dvě lodě Mistral a obdržela vysokou finanční zálohu na základě obchodní smlouvy z doby před vypuknutím ukrajinské krize. První loď již přijeli převzít do Francie ruští námořníci, kteří s ní mají po zaškolení odplout v říjnu. Druhá loď měla být připravena v roce 2015.

Hollande ještě koncem července tvrdil, že první Mistral bude dodán určitě. „Rusové zaplatili. Museli bychom jim vrátit 1,1 miliardy eur (v přepočtu 30,2 miliardy korun, pozn. red.), kdybychom loď nedodali,“ vysvětlil tehdy nejvyšší francouzský představitel.

Francouzský prezident Francois Hollande | Foto: Reuters

Uvedl, že až dodávka druhé francouzské válečně lodi řady Mistral ruské armádě bude záviset na dalším postoji Moskvy v ukrajinském konfliktu.

Agentura AP si všímá, že Paříž změnila postoj krátce před čtvrtečním zahájením summitu NATO a po měsících zahraničních tlaků.

Plánovaná dodávka lodí vzbuzuje od začátku ukrajinské krize napětí mezi Paříží a jejími spojenci. Americký prezident Barack Obama opakovaně vyjádřil znepokojení, že takový kontrakt podle něj pokračuje v době, kdy Rusko anexí Krymu porušilo mezinárodní právo. Otevřeně se proti dodávce francouzských vojenských lodí Rusku vyjádřilo například i Polsko.

Sobotka dostal od vlády mandát odmítnout některé sankce EU vůči Rusku

Číst článek

Ruský prezident Vladimir Putin začátkem června varoval Francii, že zrušení kontraktu by vedlo nejen k zaplacení penále ze strany Francie Moskvě, ale také by poškodilo budoucí spolupráci obou zemí v oblasti technické a vojenské spolupráce. Dodal, že Rusko je pro podepsání i dalších podobných kontraktů s Francií.

Plavidla třídy Mistral jsou víceúčelová a mohou přepravovat vrtulníky a tanky. Smlouva o jejich dodání byla uzavřena v červnu 2011.

Jan Šmíd, ČTK, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme