Protonové centrum může přijmout britského chlapce Ashyu s rakovinou

Britského chlapce s rakovinou mozku je pražské Protonové centrum připravené přijmout. Čeští lékaři dnes dostali od svých britských kolegů jeho zdravotnickou dokumentaci. Není ale jasné, zda chlapec se svými rodiči do Čech skutečně dorazí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Proton Therapy Center

Budova Proton Therapy Center | Foto: Osobní archiv Jiřího Kubeše

Ještě než manželé Kingovi mohli přijet s pětiletým Ashyou do Prahy, poslaly je španělské úřady do vazby a jejich syna do nemocnice na jihu země. Z Velké Británie totiž přišla zpráva, že své dítě unesli.

„Chci mu zase pomáhat s tím, co sám nedokáže - navlhčovat mu pusu, protože sám se nenapije, čistit mu zuby a každých 15 až 20 minut ho obracet,“ řekla Ashyiova matka BBC poté, co s manželem opustila vazbu.

Po jejich uvěznění se zvedla vlna veřejné podpory, do které se zapojil i britský premiér. Kingovi chtěli ve Španělsku prodat svůj rekreační domek, aby měli peníze na léčbu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vývoj v kauze malého Ashyi Kinga shrnul Jiří Hošek a o možnosti léčby mluvila Iva Taťounová z Protonového centra

Lékaři Protonového centra už jsou na příjem nemocného chlapce připravení.

„Zdravotnickou dokumentaci jsme na konziliu probrali s lékaři a fyziky a mohli jsme konstatovat, že chlapce do léčby přijmout můžeme,“ upřesnila ředitelka strategie centra Iva Taťounová.

Jak také řekla, centrum nemá zatím informace, zda by případnou léčbu hradil britský systém pojištění NHS, nebo by ji zaplatili rodiče malého pacienta.

„NHS posílá pacienty do Spojených států, kde léčba stojí 3 miliony korun. My zahraničním dětským pacientům nabízíme tuto léčbu za 1 milion 800 tisíc korun. Ale českým pacientům za 700 tisíc korun.“

„Tuto cenu jsme nabídli všem českým pojišťovnám a dosud jsme od VZP odléčili od doby, kdy je centrum otevřeno, to znamená od roku 2012 pouhých 7 pacientů,“ uvedla ředitelka strategie pražského Protonového centra Iva Taťounová.

Rodiče jsou už na svobodě

Chlapec se svými rodiči zatím zůstává ve Španělsku.

Brett a Naghemeh Kingovi | Foto: ČTK

Rodiče malého Ashyi, manželé Kingovi, minulý týden bez vědomí lékařů nemocnice v Southamptonu odvezli hocha přes Francii do Španělska.

Tam prý chtěli prodejem své rekreační nemovitosti získat peníze na speciální léčbu v Praze.

Británie na manžele Kingovi kvůli údajnému zanedbání péče o dítě vydala zatykač a dvojice se na tři dny ocitla ve Španělsku ve vazbě. Po naléhání politiků i veřejnosti byli ale rodiče propuštěni.

Podle Bretta Kinga měla být původní léčba v Southamptonu natolik agresivní, že by po ní zůstalo dítě ve vegetativním stavu.

Naopak od citlivější léčby v Česku jeho rodiče očekávají větší zlepšení stavu. Britská zdravotní pojišťovna jim však uhradit výlohy nechce, proto potřebují prodat dům.

Milan Kopp, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme