Političtí náměstci ve služebním zákoně zůstanou, shodla se koaliční rada

Návrh služebního zákona se měnit nebude. Znovu se na tom shodla po dvouhodinovém jednání koaliční rada. Vypuštění sporného paragrafu, který se týká takzvaných politických náměstků, požaduje prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) naopak na podobě zákona trvá. Rozdílné názory potvrdila i jejich večerní schůzka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancelář, státní správa

Kancelář, státní správa | Foto: Fotobanka RGBStock

Předseda Senátu a člen koaliční rady za ČSSD Milan Štěch řekl, že norma neobsahuje termín politických náměstků, mluví totiž o náměstcích člena vlády.

„Nedovedu si představit, že by náměstek, který by byl vysoký státní úředník a neměl žádné politické vazby, by měl efektivně, například v odborných výborech Poslanecké sněmovny a Senátu, hájit návrh včetně politického zadání,“ podotkl Štěch.

Nejnovější verze návrhu služebního zákona předpokládá, že většinu pravomocí generálního ředitelství státní služby převezme ministerstvo vnitra, na němž vznikne zvláštní sekce v čele s náměstkem pro státní službu. Novela přináší i další změny. Státní správa by se například měla více otevřít i pro lidi z jiných sfér, což byl taky jeden z požadavků pravice. Proti předchozímu návrhu novely se posune "překlopení" současného stavu státní správy do státní služby z ledna na červenec příštího roku.
Pramen: ČTK

„V současné době může každý ministr zřídit náměstků, kolik chce. V okamžiku, kdy tento paragraf zmizí, tak by to umožňovalo i do budoucna. Naopak paragraf 213 nám říká, že ministr může zřídit náměstky člena vlády maximálně dva,“ zmínil místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek další důvod, proč v zákoně paragraf musí zůstat.

Vyjít vstříc prezidentovi původně chtělo hnutí ANO. Šéf jeho poslanců Jaroslav Faltýnek ale po jednání uvedl, že na dvouhodinové koaliční radě termín politický náměstek v zákoně nenašli.

„Je to náměstek člena vlády, který zastupuje ministra na jednání vlády, výborů v parlamentu, v odborných komisích, a je to koaliční kompromis dohodnutý s opozicí tak, aby zákon začal platit od 1. ledna 2015,“ řekl Faltýnek.

Názory prezidenta a premiéra se nesblížily

Prezident Miloš Zeman v úterý ve sněmovně pohrozil, že by kvůli náměstkům vázaným na politické strany mohl normu vetovat. Podle něj totiž novela nepovede k odpolitizování státní správy, ale k její zesílené politizaci. Pokud ho poslanci přehlasují, mohl by podat stížnost na Ústavní soud.

Přetrvávající rozdílné názory potvrdila i večerní schůzka prezidenta s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Ten Zemanovi zopakoval, že na politických náměstcích trvá, řekl ale také, že si nepřeje, aby se o služebním zákonu rozhodovalo na půdě Ústavního soudu.

„Názory se nesblížily. Pan prezident si ponechává své výhrady vůči náměstkům ministrů, jak jsou definovány v novele zákona o státní službě,“ informoval po setkání Sobotka.

Premiér také prezidentovi připomněl, že současná podoba státní správy a struktura náměstků kopíruje stav, který fungoval už v době, kdy byl Zeman předsedou vlády. Premiér bude chtít s prezidentem o zákonu ještě mluvit, nemyslí si ale, že by doznal významných změn.

Zákon v dohodnutém znění i nadále podporují opoziční TOP 09 a ODS. Politické náměstky sice v novele nechtěli, při jednání o kompromisu ale ustoupili.

Lenka Jansová, Martin Hromádka, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme