Opavský kostel sv. Ducha možná skrývá krypty s ostatky Přemyslovců

Cenné tajemství skrývá pod svou dlažbou kostel sv. Ducha v historickém centru Opavy. Nenápadný svatostánek je totiž podle dobových kronik místem posledního odpočinku opavské větvě Přemyslovců. Dokázat se to teď pokouší tým archeologů, kteří se pustili do průzkumu podzemních krypt. Kdo přesně v nich leží, ale zatím netuší, proto se do podzemí chystají ještě jednou. Kostel přitom funguje dál beze změny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

krypta

krypta | Foto: Václav Žmolík | Zdroj: Český rozhlas

„Dozvěděla jsem se to z novin a i mezi lidmi byla o tom řeč,“ říká důchodkyně Marie u dveří opavského kostela. Je 9 hodin ráno a ve sv. Duchu právě skončila ranní mše.

„Toto je prostor, odkud byl prováděn vrt, kterým byla prozkoumána hrobka pod východní částí presbytáře,“ ukazuje Michal Zezula z Národní památkového ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do podzemí opavského kostela svatého Ducha, kde mohou být ostatky Přemyslovců, se vydala Kateřina Daňková

V podzemí pak byli památkáři i fyzicky. „To se týkalo hrobky v boční kapli kostela.“

Poprvé v podzemí památkáři narazili na bohatě zdobené barokní rakve. Teď doufají, že odkryjí i náhrobky Přemyslovců, na které odkazují staré matriky a kroniky.

„Otázkou je, v jakém stavu se pohřebiště dochovalo. To může objasnit průzkum nebo archeologická sonda,“ vysvětluje Zezula.

Tu plánují archeologové do podzemí spustit zase na konci září. Podle Michala Zezuly by to byl velký objev.

Možné pohřebiště opavských Přemyslovců

Pod dlažbou by totiž mohli ležet potomci Mikuláše I., nemanželského syna krále Přemysla Otakara II., který založil linii opavských Přemyslovců.

U moci byla ještě dlouho poté, co v Čechách rod po meči vymřel. Na výsledky proto netrpělivě čekají nejen památkáři, ale i místní farníci.

„Víme o tom, že hrobky tady jsou, ale nevěděli jsme, kdo tam je pochovaný. Takže je to vzácné místo,“ neskrývá nadšení Lenka Roháčková, která do kostela sv. Ducha chodí už 25 let.

Teď pro ni zdejší mše dostanou úplně nový rozměr.

„To se nedá ani vypovědět. 800 let – to něco znamená,“ říká s úctou Lenka Roháčková.


Zvětšit mapu

Kateřina Daňková, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme