Jihomoravští záchranáři nacvičují příjem pacienta nakaženého ebolou

Pokud by se na jižní Moravě objevil člověk nakažený ebolou, tamní záchranná služba je na něj připravená. Už loni se ze 13 dobrovolníků stal takzvaný biohazard tým, který je speciálně proškolený a vybavený pro bezpečný převoz infekčního pacienta do pražské nemocnice Na Bulovce. Teď už má za sebou jedno cvičení nanečisto a k dispozici kvalitnější výbavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotníci se učí, jak zacházet s nakaženými ebolou

Zdravotníci se učí, jak zacházet s nakaženými ebolou | Foto: Olivier Matthys | Zdroj: ČTK

Po brněnské fakultní nemocnici v Bohunicích při cvičení pobíhají záchranáři v žlutých oblecích s černými ventilátory na zádech. Snaží se předat pacienta s podezřením na ebolu do speciálního biovaku, který zabraňuje rozšíření infekce do okolí.

„Zajišťování pacienta je proti standardním podmínkám velmi obtížné, protože ošetřující mají tři vrstvy rukavic, z toho jedny silné, ale musí se to udělat, aby pacient byl spolehlivě zajištěn na dvouhodinovou cestu do Prahy,“ komentuje gesta kolegů člen biohazard týmu René Mezulianík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cvičení záchranářů z příjmu pacienta s podezřením na ebolu sledovala Martina Pelcová

Díky cvičení mají teď záchranáři doladěné společné postupy s hasiči a dalšími složkami záchranného systému. Vylepšují také svou výbavu, zejména vak, který má pacienta bezpečně izolovat při převozu.

„Firma v současné době pracuje na vylepšení biovaku a na přechodnou dobu jsme si vypůjčili biovak od Armády České republiky,“ říká náměstkyně pro vzdělávání a krizovou připravenost Jihomoravské záchranné služby Jana Kubalová.

Na zkušenosti se sestavením biohazard týmu se teď jezdí vyptávat kolegové z jiných krajů. Samotné brněnské záchranáře čekají podle Reného Mezulianíka další cvičení.

„Dále budeme nacvičovat zásah u pacienta v ordinaci praktického lékaře, dále v bytě pacienta, a musíme počítat s alternativou, že v Brně přistane dopravní letadlo s infekčním pacientem na palubě, takže budeme muset řešit i pacienta z dopravního letadla.“

Podobně proškolené a vybavené týmy má také záchranná služba také v Plzeňském nebo Libereckém kraji.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme