EK chce kvůli embargu dát více peněz na podporu vývozu ovoce a zeleniny na nové trhy

Pěstitelé ovoce a zeleniny nemohou počítat s unijní kompenzací ztrát způsobených ruským embargem. Náhrady jim mohou vyplácet samy členské země, Evropská komise chce ale výrazně zvýšit příspěvek na podporu vývozu zemědělských produktů na další trhy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jablka

jablka | Foto: stock exchange

„Výplaty odškodnění z unijního rozpočtu za ovoce a zeleninu neprodané na ruském trhu ještě Brusel projedná s členskými státy. Pomoc je ale limitovaná rozpočtem unie,“ prohlásil při představování unijní reakce na ruské embargo uvalené na zemědělské produkty komisař Dacian Ciolos.

Evropská komise místo toho navrhuje nástroj, který pomůže farmářům ve střednědobém horizontu. Zdvojnásobí se částka určená na podporu vývozu ovoce a zeleniny na nové trhy. Na příští rok tedy bude v unijním rozpočtu 60 milionů eur pro programy podpory exportu.

Návrhy takových národních podpůrných systémů mají členské státy odevzdávat Evropské komisi do konce září.

Rusko počátkem srpna vydalo seznam potravin, na jejichž dovoz platí embargo. Zákaz se týká ovoce, zeleniny, masa, včetně ryb, mořských plodů, masných výrobků, mléka a také mléčných výrobků ze Spojených států, Evropské unie, Austrálie, Kanady a Norska.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme