Sobotka projedná na tripartitě postoj vlády k protiruským sankcím. Odbory jeho názory vítají

Minimální mzda by se od příštího roku mohla zvýšit na 9 200 korun. Počítá s tím vládní návrh, který premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD projedná s odbory a zaměstnavateli. Tripartita kromě toho chce probrat i čerpání evropských peněz a postoj vlády k chystanému unijnímu zpřísnění sankcí vůči Rusku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci odborů odešli z jednání tripartity, předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula

Zástupci odborů odešli z jednání tripartity, předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula | Foto: Filip Jandourek

Kvůli vládnímu návrhu na zvýšení minimální mzdy čeká na tripartitě premiéra Bohuslava Sobotku názorový střet. Podnikatelé s navýšením o sedm set korun nesouhlasí a trvají na původně dohodnutém zvýšení o pět set korun.

Naopak odbory návrh vítají. „My si myslíme, že těch 200 korun je naprosto neznatelných,“ zdůrazňuje předseda konfederace odborových svazů Josef Středula.

„Že kdyby se tady průběžně celých 6 let navyšovala minimální mzda, tak dneska nediskutujeme o navýšení na 9 200, ale bavíme se o navýšení třeba na 10 700. A je potřeba si také uvědomit, že ta situace je tady uměle držena,“ dodává.

Premiér Bohuslav Sobotka chce na tripartitě projednat i postoj vlády k protiruským sankcím. Na jednání jde s mandátem od vlády, podle kterého může v Bruselu vyjednávat o připomínkách k opatřením.

Sobotka už dříve řekl, že chce ochránit české vývozce. Podle Středuly je to správný postoj. „Jakákoliv sankce či výkyv na trhu bez systémového nástroje může být opravdu smrtelná pro několik tisíc zaměstnanců a pro podniky, které v České republice jsou,“ říká.

„My se jednoznačně díváme na postup pana premiéra jako na nesmírně zodpovědný. Protože si myslíme, že se zachoval ve vztahu k České republice opravdu na jedničku,“ doplňuje šéf odborů.

Jakub Šídlo, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme