Sehnat volné místo v domově pro seniory je na Vysočině téměř nemožné

Domovy pro seniory na Vysočině jsou skoro plné. Většina z nich už navíc rozšířila kapacitu na maximum. Příbuzní tak řeší náročné situace, kdy musí práci a osobní život skloubit s péčí o své blízké.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům pro seniory (ilustrační foto)

Dům pro seniory (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Paní Alena zkoušela několik domovů pro seniory na Vysočině. Všude jsou ale přísná kritéria a nekonečně dlouhý čekací list.

„Otec je dlouhodobě ležící pacient, který už spoustu let potřebuje péči, tu roli plnila naše maminka,“ popisuje svoji situaci paní Alena Veselá z Jihlavy a dodává:

„Její stav se ale na jaře zhoršil a z pečovatelky se stala osoba závislá na okolí. Vůbec nevím, co budeme dělat. Jsme čtyři děti, všichni pracujeme a nemáme možnosti si je vzít.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Domovy pro seniory jsou na Vysočině téměř plné. Většina už rozšířila kapacitu na maximum. Tématem se zabývala redaktorka Kristina Lamperová.

Zájemci mohou čekat i déle než půl roku, potvrzuje ředitelka zařízení ve Ždírci Martina Matějková: „Čekací doba je u nás velmi dlouhá. Odhaduji to na šest až devět měsíců.“

Paní Alena tak střídá práci s péčí o otce, která je časově náročná. Její maminka je zatím stále v nemocnici. Co bude po jejím propuštění, nikdo neví.

V péči o rodiče se sourozenci střídají, i tak je to ale velký stres. Rádi by prý našli domov, kde mohou být rodiče spolu.

„Oni by velmi stáli o to, aby si byli nablízku. Jsou na sebe velmi napojeni. Invaliditou otce a pečovatelskou rolí matky je napojenost velmi úzká,“ dodává paní Alena.

Na území kraje Vysočina je k dispozici téměř tři tisíce lůžek, a to i v zařízeních zřízených například obcemi či městy. Podle Jitky Svatošové kraj nedávno otevřel jeden nový domov pro seniory a ve většině navýšil kapacitu.

„Je třeba si uvědomit, že domy důchodců nemají sloužit jako náhradní ubytování, ale mají sloužit těm osobám, o které se rodina není schopna se postarat,“ dodává Svatošová.

Anna Jadrná, Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme