Unikátní vědecké centrum v Třeboni se zabývá výzkumem řas

Unikátní vědecké laboratoře vznikly v jihočeské Třeboni. Ve starém barokním mlýně mají špičkové centrum na výzkum řas, sinic a bakterií. Jde o jediné místo v České republice, kde se ve velkém množství pěstuje dnes tolik populární zelená řasa Chlorella.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řasy v laboratoři

Řasy v laboratoři | Foto: Synthetic Genomics

„Naše pracoviště se už přes 50 let zabývá komplexním výzkumem řas a jejich využitím v biotechnologiích,“ říká vedoucí centra Algatech Ondřej Prášil a pokračuje:

„Unikátní na našem pracovišti je to, že se zde skloubí základní výzkum právě s těmi aplikacemi. Studujeme jak základní biologické pochody, které v řasách probíhají, tak i jejich aplikaci v medicíně, ve výživě a jiných oblastech.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pracovníci centra Algatech v Třeboni mluví o výzkumu řas a pěstování chlorely. Natáčela Mária Pfeiferová

Umístění centra na břehu Opatovického rybníka si pochvaluje. „Místo, kde se nacházíme, má úžasnou historii, úžasného genia loci. A to je jeden z důvodů, proč se tady tak dobře pracuje, proč se tady lidem tak líbí a dobře bádá,“ dodává Prášil.

Ve velké nádrži probublává zelená řasa chlorella. Stará se o ni Jiří Kopecký. „Do náplně mé práce patří i starost o toto velkoplošné zařízení pro kultivaci chlorelly pod širým nebem,“ popisuje.

Prostory laboratoří Algatech jsou unikátní nejen chlorellou samotnou. „Byli jsme v naší republice určitě první, už před více než 50 lety. A jsme jediným producentem chlorelly v České republice, takže i to množství je pro naši republiku jedinečné. Nikdo jiný nevyprodukuje tak velké množství chlorelly jako my,“ tvrdí Kopecký.

Algatech láká k výzkumům vědce z celého světa. Špičkové vědecké centrum vzniklo z evropských peněz za 125 milionů korun.

Mária Pfeiferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme