Zabedněné výlohy obchodů a prázdné ulice, tak vypadá život v Doněcku

Obyvatelé centra východoukrajinského Doněcku žijí už několik měsíců ve zvláštním světě. Z okraje města je každý den a noc ostřelují ukrajinská vojska. Ve městě vládnou proruští ozbrojenci se samopaly. Mezi nimi se pohybuje hrstka zahraničních novinářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena sedí před svým domem v Doněcku

Žena sedí před svým domem v Doněcku | Zdroj: Reuters

Žádný jízdní řád neexistuje, ale městská doprava zatím funguje. Jezdí trolejbusy a maršrutky.

Autobusy, které mají na střeše plynové bomby, jsou sice ekologické, ale v tuto chvíli nejsou nejbezpečnějším dopravním prostředkem.

Pokud se příliš nestřílí, tak obyvatelé hledají otevřené obchody. Využívají městskou dopravu, aby se dostali z jednoho konce Doněcku na druhý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zabedněné obchody a téměř prázdné ulice. Městská doprava ale funguje. V ukrajinském Doněcku natáčel zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín.

Na hlavní třídě zůstaly z luxusních prodejen, kaváren a restaurací otevřené pouze dvě. Každý cizinec je v Doněcku velmi podezřelý a každý je potenciální špion.

V lepším případě člověka odvezou na policejní stanici, v horší na stanici příslušníků vojsk Doněcké lidové republiky.

„Zažil jsem ten první případ, kdy jsem skončil a policejním okrsku v silně ostřelované části města. Po třiceti nebo čtyřiceti minutách se vše vysvětlilo, protože veškerá povolení jsem měl v pořádku. Udala mě paní na tržnici, kde jsem si fotil, jak to tady nyní vypadá,“ popisuje nepříjemný zážitek moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Martin Dorazín, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme