Jihomoravské vinice napadla plíseň, mohou za to dlouhotrvající deště

Vytrvalý déšť z posledních dnů ničí jihomoravské vinice. Hrozny v některých oblastech začínají hnít. Kvůli podmáčené půdě se navíc sklizeň zpozdí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víno, vinařství, vinice, sběr vína (ilustrační foto)

Víno, vinařství, vinice, sběr vína (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zvuk deště jihomoravské vinaře děsí už i ve spaní. Čtrnáct dní už takřka nepřetržitě skrápí voda vinice a na hroznech už je to znát.

„Jsou lokality, kde hrozny už začaly hnít, zejména rané odrůdy, ty voňavé. Vody je až až, vlivem vysokých srážek začínají hrozny i praskat, což je problém,“ vysvětluje Martin Půček ze Svazu vinařů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jihomoravští vinaři vysvětlují, čím dlouhotrvající déšť ohrožuje úrodu vína. Natáčela Štěpánka Kadlečková

Bobulím navíc podle něj chybí cukr, tolik potřebný pro výrobu kvalitního vína.

„Réva si vodu natáhne do sebe, čímž se v bobulích zředí ta cukernatost. Cukernatosti u raných odrůd z minulých týdnů vypadaly na 15-17 stupňů a kleslo to zhruba o dva stupně,“ dodává Půček.

Plíseň, nízká cukernatost hroznů a podmáčená půda ve vinících teď brání vinařům ve sklizni. Se sběrem začnou, pokud se počasí umoudří, nejdříve za 14 dní.

„Sklizeň se bude odvíjet od zdravotního stavu hroznů, pokud to začne hnít, asi začnou vinaři sklízet bez ohledu na to, jaká zralost hroznů bude. Ovšem vjet teď do vinice, která není zatravněná, se asi nedá,“ myslí si vinař Jaroslav Osička z Velkých Bílovic.

Na sčítání ztrát je podle něj ještě brzy, vše může zachránit slunečné počasí.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme