Na slavné Englerovy varhany zahrají špičkoví hudebníci, v Olomouci začíná varhanní festival

V Olomouci začíná 46. ročník Mezinárodního varhanního festivalu. Potrvá do 18. září a nabídne pět koncertů. V kostele svatého Mořice zahrají na slavné Englerovy varhany špičkoví hudebníci z Česka i ze zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Englerovy varhany můžete slyšet v kostele sv. Mořice

Englerovy varhany můžete slyšet v kostele sv. Mořice | Foto: Aleš Spurný

Na Mezinárodním varhanním festivalu bude letos znít hodně česká hudba. A českým autorům je věnován i dnešní zahajovací koncert, na kterém zahraje Pavel Černý.

„Pavel Černý je uznávaný varhaník nejenom u nás, ale i ve světě. Uslyšíme skladby velikánů české hudby, zejména Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka, kteří pro varhany sice vytvořili hodně málo hudby, což je škoda, ale to málo zazní na tomto koncertě. Jinak uslyšíte díla dalších českých velikánů – Jana Dismase Zelenky nebo Jiřího Robka,“ říká dramaturg festivalu Karel Martínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O programu Mezinárodního varhanního festivalu v Olomouci informovala redaktorka Radka Kvasničková

Na koncertě vystoupí i členové Moravské filharmonie pod taktovkou dirigenta Petra Šumníka, a to v Suitě pro žesťové sexteto a varhany. Pondělní koncert bude tím nejvýznamnějším.

„Přijede opravdu špičkový varhaník, titulární varhaník pařížské katedrály Notre-Dame Philippe Lefebvre, který je světově proslulý zejména jako improvizátor. Kromě tří skladeb francouzských klasiků Césara Franka, Maurice Duruflého a Louise Vierna zazní právě improvizace Philippa Lefebvra, a to na česká témata slavných skladeb Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany a Leoše Janáčka,“ uvádí dramaturg.

Další zahraniční varhaník - Holanďan Ben van Oosten - zahraje v Olomouci 11. září.

„Program tohoto koncertu bude ryze francouzský. Je to dáno tím, že pan Oosten je ve světě ceněn právě jako jeden z nejlepších interpretů francouzské romantické hudby. Je proslulý zejména díky svým nahrávkám, protože nahrál kompletní dílo francouzských romantiků,“ vysvětluje Martínek.

Aleluje, chvalte Pána! Tak zní podtitul koncertu 15. září, na kterém vystoupí německý varhaník Martin Sander, který opět patří podle Martínka k absolutní špičce ve varhanním světě:

Englerovy varhany v chrámu sv. Mořice v Olomouci | Foto: Římskokatolická farnost sv. Mořice Olomouc

„Zazní skladby Johanna Sebastiana Bacha, Maxe Regera, Oliviera Messiaena a také českého velikána varhanní hudby Petra Ebena.“

Závěrečný koncert bude patřit sourozeneckému duu - Petrovi a Aleně Čechovým.

„Jejich koncerty jsou velice zajímavé právě proto, že hudba pro housle a varhany není zas až tak velmi obvyklá. Jsou to přeci jenom nástroje stojící na opačných pólech – varhany jsou nástroj mohutný, s velkým množstvím barev, zatímco housle jsou nástrojem subtilním, jemným, něžným. Zazní česká hudba, těšit se můžeme na díla Josefa Kličky nebo Otmara Máchy. Kromě toho budou znít sólové skladby pro varhany France Liszta,“ dodává dramaturg.

Součástí festivalu jsou i prohlídky Englerových varhan, které patří k největším ve střední Evropě.

Radka Kvasničková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme