Jeden z nejlepších školních obědů vaří kuchařky ve Velkých Svatoňovicích na Trutnovsku

Kuchařky Základní a mateřské školy Velké Svatoňovice na Trutnovsku získaly bronz na celostátní soutěži O nejlepší školní oběd. Zúčastnilo se jí 79 týmů z celé republiky. Kuchařky připravily polévku z mrkve s čočkovými noky, roládu z ryby mahi-mahi plněnou lososem a barevné brambory. Přidali ještě salát z polníčku s jogurtovým dressingem a koprem a koláč se švestkami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd | Foto: Tomáš Adamec

Tento týden jsou na jídelním lístku například bramborové špalíčky s cizrnou nebo špaldové buchty. Podobné suroviny ve Velkých Svatoňovicích používají běžně, rodiče o tom ale často nemají tušení.

„Musím přiznat, že kolikrát to na jídelníček raději ani nepíši. Když to rodiče vidí a neví, co to je, tak se toho zaleknou. Špaldu používáme na pečení, přidáváme ji do sladkých jídel, ale někdy to tam nenapíši,“ vysvětluje kuchařka Martina Krtičková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kuchařky ZŠ a MŠ Velké Svatoňovice získaly bronz na celostátní soutěži O nejlepší školní oběd. Podrobnosti zjišťoval Václav Plecháček.

Pro děti vaří už dvacet let. S povzdechem říká, že jejich návyky se mění spíše k horšímu: „Na hodně věcí nejsou zvyklé, takže k nim mají nedůvěru. Nejvíce ke zdravé výživě.“

Některé z osmi desítek přihlášených jídelen se soutěže zúčastnily opakovaně. Škola ve Velkých Svatoňovicích získala ocenění poprvé, ředitelka Iveta Žáková je na podřízené pyšná.

„Jsem ráda, protože je to velké ocenění a úspěch pro naši malou školičku,“ konstatuje Žáková.

Jestli pojedou na soutěže O nejlepší školní oběd i příští rok, ještě kuchařky neví. Hlavní je pro ně spokojenost dětí, kterým vaří každý den. Pomáhá jim v tom i to, že jsou Svatoňovice menší obcí.

„Bydlíme na vesnici, takže většinu rodičů známe. Když dětem něco chutná nebo nechutná, tak se to dozvídáme i mimo školu nebo školku,“ dodává Martina Krtičková.

1. místo: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Rajčatová s kousky rajčat a mozzarelou
Přírodní vepřová panenka, bramborové pyré s mrkví a rozmarýnem, smetanové žampiony
Čokoládový krém

2. místo: Základní škola Mánesova, Otrokovice
Mrkvovo-zázvorový krém s pažitkou
Pošírovaný filet Mahi-Mahi na smetanovém špenátu s cizrnou a opečeným bramborem
Bulgur s tvarohovým krémem a malinami

3. místo: Základní škola a mateřská škola Velké Svatoňovice
Polévka z celé mrkve s čočkovými noky
Roláda z mahi-mahi plněná lososem, barevné brambory, jogurtovo-koprový dresing, polníčkový salát
Polentový koláč se švestkami

Václav Plecháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme