Na Šibeničním vrchu u Oloví na Sokolovsku stojí nová ocelová vyhlídka

Na Šibeničním vrchu u Oloví na Sokolovsku se tyčí nová rozhledna Cibulka. Lidé zatím nahoru nesmí, už teď ale vyhlídka přitahuje pozornost. Ocelová konstrukce měří 26 metrů a při hezkém počasí nabídne pohled do okolí Doupova na Karlovarsku, opačným směrem i na Zelenou horu na Chebsku. Vidět je i německá část Krušných hor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výhled z rozhledny Cibulka na Šibeničním vrchu u Oloví na Sokolovsku

Výhled z rozhledny Cibulka na Šibeničním vrchu u Oloví na Sokolovsku | Foto: Pavla Sofilkaničová

U zrodu stál se svým otcem Patrik Oravec z Nejdku. Jejich sen se plnil pět let. Na Šibeniční vrch k Cibulce dnes vede naučná stezka, která se dočká i turistického značení. Začíná v centru obce Oloví v blízkosti kostela sv. archanděla Michaela.

„Začínáme u kostela, pokračuje se ke kapli sv. Josefa, poté na rozcestí Geologické metamorfózy. Poté mají turisté možnost zajít buď do dolu sv. Anny, nebo přes Černou kapličku na rozhlednu Cibulka,“ popisuje Patrik Oravec.

Cesta na rozhlednu trvá i se zastávkami zhruba dvě hodiny. „Je třeba počítat s trochu větším převýšením na začátku, pak už se jde po hřebeni kopců, zpátky už to jde rychle,“ říká Oravec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Patrik Oravec popisuje zrod rozhledny Cibulka u Oloví na Sokolovsku. Naučnou stezku s ním prošla Pavla Sofilkaničová

Výhledové plošiny na Cibulce jsou dvě, ta vyšší ve výšce 26 metrů. „Je z ní vidět do Kraslic, respektive na hranice do Klingentalu. Pak je to Smolná, Jindřichovice, Krásná Lípa. Dále komín ve Vřesové, Nové Sedlo, Karlovy Vary, Sokolov, Hřebeny, Tisová, nádrž Jesenice, Zelená hora u Chebu,“ vypočítává Oravec.

Kupole rozhledny připomíná tvar cibule. Její autorkou je architektka Marcela Plachá. „Její práce se mi líbí, nápad a invence, co sem zasadit… Prvotní skica vypadá v podstatě úplně stejně jako finální verze,“ podotýká Oravec.

Ocelová konstrukce váží 30 tun a k výhledu z jejího vrcholu vede přes sto dvacet schodů. Pokud kolaudace dopadne úspěšně, budou se lidé moci podívat nahoru podívat už příští týden.

Rozhledna Cibulka na Šibeničním vrchu u Oloví na Sokolovsku | Foto: Ing. Marcela Plachá

Pavla Sofilkaničová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme