Do kanálů a potkaních nor nasypou deratizéři v Pardubicích tisíce nástrah

V průběhu září a října položí deratizační firma v Pardubicích tisíce jedovatých nástrah. Otrávené granule nasype do kanálů i do nor, které si potkani vyhloubili na veřejných prostranstvích. Za hubení těchto hlodavců, do něhož se velká města obvykle na podzim pouštějí, letos Pardubice utratí 120 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

deratizátoři - Třebíč

deratizátoři - Třebíč | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

„Je to krmná granule, na které je nastříknutá ta účinná látka,“ popisuje vedoucí deratizační firmy Petr Strolený, co že to na potkany v Pardubicích líčí.

Do každého kanálu přijde asi půl kila granulí. Pracovníci jen odklopí víko a dlouhým trychtýřem nasypou otrávené krmivo na podestu dole.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hubení potkanů v Pardubicích mluvila s deratizérem Petrem Stroleným redaktorka Iveta Záleská

„Jednak je ta podesta suchá, a také při deštích nebo při běžném průtoku nedojde ke splavení a zničení nástrahy,“ vysvětluje Strolený.

Granule s rodenticidy, jak se látkám používaným k hubení hlodavců říká, sypou deratizéři také do venkovních nor, podle Stroleného je však vždy zahrnují zeminou, takže by se k nim psi, kočky nebo i děti neměly dostat.

Města hubí potkany, protože hlodavci mohou přenášet nemoci a způsobují také škody na kanálech nebo třeba na chodnících, které se kvůli jejich norám propadají.

V Pardubicích nyní pracovníci deratizační firmy obcházejí místa, kde se hlodavci zdržují. Začali na okraji města, jako poslední je čeká centrum.

„Obecně nejhorší jsou sídliště. Tam na relativně malých plochách žije velké množství obyvatel a s tím souvisí i spousta zbytků v kanalizační síti, kterými se ti potkani živí,“ poznamenává Strolený.

kov, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme