Dukla Liberec přes léto obměnila kádr, podle ředitele klubu ale zůstala v týmu kvalita

3. září 2014

Až začne v polovině října volejbalová extraliga, vstoupí do ní také hodně pozměněná Dukla Liberec. Několik důležitých hráčů v klubu skončilo. Na severu Čech budou naopak nově působit volejbalisté, jakými jsou Patucha, Galabov, Kriško nebo Ducháč. I proto má tým přes léto jeden hodně důležitý a z minulých let neobvyklý úkol.

„Musíme se hlavně poznávat. Máme teď nový tým s pěti novými hráči, takže to bude chtít nějaký čas, aby se kluci sehráli. Nejdřív pro nás byla důležitá fyzička, teď začínáme pracovat na sehranosti,“ vysvětluje ředitel libereckého klubu Pavel Šimoníček, na čem je třeba do startu sezony nejvíc zapracovat.

Není divu, že padla řeč na týmové poznávání se. Hned několik hráčů z loňského kádru je fuč. „Pohybujeme se v takových pětiletých cyklech, kdy dochází k obměně, a domlouváme se s hráči na nových smlouvách. Ta generace, která to tady táhla tři, čtyři roky, totiž skončila,“ říká Šimoníček.

Jenže to už je teď minulost, Beera, Řezníčka, Burrowa i další volejbalisty musejí nahradit jiní. Obrovským zásahem do sestavy byl především odchod univerzála Jana Hadravy. Nejlepší hráč loňského extraligového ročníku totiž odešel do francouzského Nanets. Jenže liberecké vedení nezahálelo a přivedlo, alespoň podle Pavla Šimoníčka, velice kvalitní náhradu. Poláka Adriana Patuchu.

„Adrian Patucha je vynikající hráč, věřím tomu, že na jeho místo zapadne. Nicméně nebudeme hrát stylem, kterým jsme hráli loni a předloni. Proto jsme museli změnit i celkový systém naší hry, kdy to nebude stát na jednom hráči, ale budeme to rozkládat do více hráčů.“

Také proto by měla být v následující sezoně k vidění trochu jiná Dukla Liberec, alespoň co se herního stylu týká. Pavel Šimoníček se ale nebojí, že by tím měly výsledky Severočechů utrpět. „Většinou dojde k omlazení, v letošním roce se ale také muselo přihlížet k udržení kvality kádru. A myslím, že se nám povedlo oboje,“ dodává ředitel volejbalové Dukly Liberec.

autor: David Nyč
Spustit audio