ODS dluží státu miliony za sociální a zdravotní pojištění

Občanská demokratická strana několik měsíců neplatila za své zaměstnance zdravotní a sociální pojištění. Státu a zdravotním pojišťovnám dluží celkem 6,5 milionu korun. Píše o tom deník Mladá fronta Dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká správa sociálního zabezpečení

Česká správa sociálního zabezpečení | Foto: Alena Palečková

Na sociálním pojištění dluží ODS 3,5 milionu korun, na zdravotním pak tři miliony. S Českou správou sociálního zabezpečení se strana dohodla na splátkovém kalendáři. Podobně to chce řešit se zdravotním pojištěním.

"S Českou správou sociálního zabezpečení je sjednaný splátkový kalendář, což je obvyklý způsob, jak takový závazek řešit. Jednáme i se zdravotními pojišťovnami. Je to situace, která není nikomu příjemná. Občanští demokraté se v ní ocitli zejména kvůli závazkům po lhůtě splatnosti, které před sebou strana tlačí z předchozího období,“ říká místopředseda strany Martin Kupka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dluzích ODS na sociálním a zdravotním pojištění informovala redaktorka Blanka Černá

Dluh vznikl v letošním roce a celkovou částku na sociálním pojištění by ODS měla splatit do poloviny příštího roku.

Šest a půl milionu je ale jenom část ze všech dluhů, které ODS má. Uvádí se, že celkem dluží 42 milionů korun. Martin Kuba, který byl od listopadu 2012 prvním místopředsedou ODS a do čela strany se vyhoupl v dalším roce, přiznal, že dluhy si strana s sebou nese historicky:

„Já jsem přesvědčen, že problémy se datují někde do období let 2009 až 2010. Myslím, že tam jsou takové prvotní problémy, které si potom s sebou ODS dlouhodobě táhla a velmi složitě je musela řešit.“

Podle Martina Kupky ale strana svoje dluhy snižuje. Oproti konci loňského roku je zredukovala skoro na polovinu. Některé půjčky musela ODS refinancovat a podařilo se jí dojednat nižší úroky. Strana také snížila počet zaměstnanců a šetří na provozu. Mění sídlo strany a zavedla transparentní účet.

Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme