Zločinecké organizace mají nový byznys, místo pašování drog falšují potraviny

Ve světě nabral nevídaných rozměrů obchod s falšovanými potravinami. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes vydal britský vládní úřad pro životní prostředí. Tento byznys podle analýzy provozují mezinárodní zločinecké organizace. Dosud je živilo zejména pašování drog.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Dokument je založený na důkazech, které shromáždili policisté z Europolu a Interpolu. Zmiňuje se také o metanolové aféře, která připravila v Česku desítky lidí o život nebo jim způsobila vážné zdravotní problémy.

Evropská unie se na rozdíl od České republiky začala falšováním potravin zabývat až v souvislosti s kauzou koňského masa, říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontrolách bezpečnosti potravin na českém trhu informoval mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

„Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce se problematikou zabývá dlouhodobě a systematicky. Pro nás tato kauza nebyla takovým překvapením. Podobnými případy jsme se zabývali již dříve,“ upozorňuje Kopřiva.

Podle něj existují komodity, u kterých kontroloři opakovaně zjišťují pochybení. Úřad prý reaguje vysokými pokutami, medializací nebo projektem Potraviny na pranýři.

„Naprostá většina potravin, které v Česku inspekce kontroluje, není zdravotně závadná. Ty představují pouze zlomek procenta,“ ubezpečuje mluvčí Pavel Kopřiva.

Veronika Sedláčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme