Za prodej vodky s metanolem uložil soud v Brně muži 4,5 roku vězení

Brněnský městský soud dnes uložil za prodej otráveného alkoholu 4,5 roku vězení Petru Švábenskému a jeho matce Ludmile dal podmíněný trest. Pančovaný alkohol v listopadu 2012 podle spisu zabil 55letého muže z Brna. Švábenští vinu popírají. Soud však dospěl k závěru, že o jejich provinění není pochybnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr a Ludmila Švábenští obžalovaní v brněnské větvi metanolové kauzy

Petr a Ludmila Švábenští obžalovaní v brněnské větvi metanolové kauzy | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

„Zcela evidentně ten alkohol zajištěný u poškozeného, který obsahoval metyl, byl stejné kvality, jež byl zajištěn u Ludmily Švábenské, která ho prodávala, a je tedy vyloučené, aby byl z jiného zdroje. Takže mám za to, že ten celý řetězec důkazů byl úplný a opravdu si to zakoupil od Ludmily Švábenské,“ řekl státní zástupce Robert Hanuš.

Švábenští byli potrestáni za ohrožování zdraví závadnými potravinami. Ludmile Švábenské udělil soud tříleté vězení s podmíněným odkladem na pět let. Součástí trestu je pro oba obžalované povinnost vyplatit odškodné příbuzným mrtvého v celkové výši zhruba tři čtvrtě milionu korun.

Verdikt není pravomocný. Švábenští si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Proti rozsudku se mohou odvolat ke Krajskému soudu v Brně.

Aféra kolem ilegální výroby lihovin, které obsahují jedovatý metylalkohol, vypukla začátkem září 2012. Zemřelo pět desítek lidí, poškozených je asi 140, mnozí mají těžké zdravotní následky. V aféře je několik desítek obžalovaných. Proces s hlavní zlínskou větví skončil v květnu, kdy údajní dva hlavní míchači Fian a Křepela dostali doživotí. Další obžalovaní se zpovídají u soudů v celé republice.

Švábenský provozoval před lety dvě hospody. Alkohol do nich nakupoval ve velkoskladu firmy Provial v Hranicích na Přerovsku. Většinou šlo o rum a vodku v barelech.

Soudu řekl, že v Provialu kupoval buď řádně kolkovaný alkohol od Likérky Drak za 115 korun za litr, nebo si tam mohl koupit nekolkovaný alkohol za 80 korun za litr. Muži z Brna prodal podle svých slov vodku z Provialu v řádně kolkovaných kanystrech s etiketami Likérky Drak.

Vodku pro známého dovezl do Brna, kde si ho muž pár dní před svojí smrtí u jeho matky Ludmily vyzvedl.

"Je mi líto, co se stalo. Byl to můj kamarád. Jsem si jistý, že to nebylo z alkoholu, který měl ode mě. Bral ho i jinde. Sám mi to psal do SMS," řekl v závěrečné řeči Švábenský.

Pančovaný alkohol do Provialu dodávali jeho dva hlavní míchači - Rudolf Fian a Tomáš Křepela. Obhajoba Švábenských neuspěla ani v tom, že muž s matkou pouze prodali dál závadné zboží, o jehož kvalitě neměli ponětí.

Metanolová kauza - schéma cesty smrtící směsi | Foto: Český rozhlas

ČTK, Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme