Petr Hartman: Česká specifika protiruských sankcí

4. září 2014

Sankce budou, víc vám neřeknu. Dalo by se volně parafrázovat z filmového zpracování Haškova Švejka v souvislosti s připravovaným zpřísněním sankcí proti Rusku.

V tuto chvíli je prakticky jisté, že zavedeny budou. Jejich konkrétní znění se teprve připravuje. Nedá se očekávat, že by jejich uvalení někdo z osmadvacítky vetoval. Platí to rovněž pro Českou republiku. Byť se z některých výroků tuzemských politiků mohlo zdát, že jsou ochotni udělat všechno proto, aby zabránili zavedení takových opatření, která by poškodila českou ekonomiku.

Realita bude méně dramatická. O konkrétním rozsahu sankcí se teprve na úrovni Evropské komise vyjednává. Čeští politici a diplomaté mají tudíž otevřený prostor pro prosazení takové specifikace sankcí, která by se nemusela dotknout například všech strojírenských výrobků. Byť mohou teoreticky spadat do kategorie zboží tzv. dvojího užití. Zjednodušeně řečeno to znamená, že se mohou uplatnit jak v civilním sektoru, tak i v armádě. Bylo by divné, kdyby se o to nepokusili.

Čtěte také

Pokud se jim požadavky prosadit nepodaří, nezbyde jim nic jiného, než s dojednanými sankcemi souhlasit a respektovat je. Byť se to některým z nich nebude líbit a dá se očekávat, že to dají veřejně najevo.

Nebude to však výraz náklonnosti k ruskému prezidentovi, ale snaha obhajovat se směrem do České republiky. Někteří politici totiž často uvažují především v tuzemských souvislostech. Snaží se neztrácet body u voličů a brání se tlaku, kterému jsou vystaveni z vnitřku vlastních stran. Jejich výroky jsou proto většinou určeny tuzemským posluchačům.

Ministr obrany Martin Stropnický (vlevo) a ministr životního prostředí Richard Brabec vystoupili 3. září v Praze na tiskové konferenci po schůzi vlády, která projednávala návrh nových sankcí Evropské unie vůči Rusku.

V minulosti jsme toho mohli být svědky při různých vojenských operacích NATO, nebo při důležitých rozhodováních Evropské unie. Až se mohlo zdát, že si politici neuvědomují, že jsme členy těchto organizací a že nám z toho neplynou pouze výhody, ale také určité povinnosti.

Svými nepromyšlenými výroky vytvářejí obraz nejednotnosti, který například v souvislosti s krizí na Ukrajině může oslabovat vyjednávací pozici Evropské unie vůči Rusku. Také z těchto postojů vycházejí spekulace o tom, že v rámci unie vzniká Putinův Trojský kůň v podobě Česka, Slovenska a Maďarska.

Čtěte také

V citlivých zahraničně-politických záležitostech by měli politici více vážit slova i za cenu ztráty bodů u voličů či u svých stranických kolegů. Což neznamená, že by se měli proměnit v automaty, které bez vyjednávání souhlasí se vším, co NATO či Evropská unie navrhne.

autor: Petr Hartman
Spustit audio