Rakousko vězní desítku údajných džihádistů. Prý se chtěli připojit k Islámskému státu

Rakousko hlásí skoro 150 rekrutů, kteří odjeli bojovat ve službách radikálních islamistů například do Sýrie. Desítku z nich rakouská policie v uplynulých týdnech zadržela. Protože jsou to zároveň žadatelé o azyl, jejich další osud je nejistý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinští radikální džihádisté

Palestinští radikální džihádisté | Zdroj: Reuters

Úřady teď zadrženým musejí dokázat, že se stali nebo chtěli stát členy teroristické organizace.

Rakousko tak řeší podobný problém jako například Německo nebo Velká Británie. Džihádisté, kteří se už z blízkovýchodních bojů vracejí, představují bezpečnostní riziko pro západní Evropu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rakousko zadrželo desítku údajných džihádistů. Jaký bude jejich další osud, není jasné. Informuje zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

„Většinou jsou to ruští občané, kteří v Rakousku mají trvalý pobyt,“ řekl televizi ORF bezpečnostní analytik Gert-René Polli. Podle něj jde zpravidla o mladé muže z nestabilních oblastí, kteří se v Rakousku nedokážou sžít s novým sociálním prostředím, nenajdou tam práci nebo jim to vůbec není umožněno a v rakouské společnosti se k smrti nudí.

Tento popis podmínek, ze kterých se v Rakousku rekrutují bojovníci například pro Islámský stát v Sýrii, se celkem přesně hodí na poslední desítku zatčených: byli to Čečenci a někteří z nich u výslechu uvedli, že se v Sýrii opravdu chtěli zúčastnit svaté války. Jiní tvrdili, že jeli jen k moři.

Když se chystali vyrazit autem z Rakouska, na hranicích je zastavili policisté. Teď jsou ve vazbě. Co s nimi bude, není ale vůbec jisté.

Dát islamistům perspektivnější alternativu

„Jenom odebrání statusu azylanta těmhle lidem situaci nevyřeší,“ řekla ORF právnička Nadja Lorenz. Vyhostit je podle ní Rakousko nemůže, pokud jim doma stále hrozí mučení nebo pronásledování. Mnohem lepší by bylo jít ke kořenu problému a integrovat tyto přistěhovalce do rakouské společnosti tak, aby je ani nenapadlo koketovat s extremisty.

Rakouská tajná služba eviduje momentálně přes 140 lidí, kteří se z Rakouska vydali bojovat po boku radikálních islamistů například do Sýrie. Je to poměrně vysoké číslo ve srovnání třeba s Německem.

Berlín hlásí 400 takových případů, tedy asi třikrát víc než Vídeň, přitom je ale Němců desetkrát víc než Rakušanů. Rakousko je neutrální stát a Vídeň je sídlem řady mezinárodních institucí. Velké organizované teroristické útoky se jí v posledních dvou dekádách vyhýbaly.

Tajné služby v Rakousku teď ale vyhodnocují riziko, že navrátilci z blízkovýchodních bojů by takový útok mohli připravit i v západní Evropě.

Vojtěch Berger, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme