U londýnského soudu se bude veřejně jednat o smrti bývalého ruského agenta Litviněnka

Londýnský soud začne dnes veřejně projednávat smrt bývalého sovětského agenta Alexandra Litviněnka. Ten v britské metropoli zemřel před osmi lety poté, co byl otráven radioaktivním poloniem 210. Britská vláda dlouho veřejné vyšetřování odmítala povolit, a to i přesto, že to v únoru nařídil britský Nejvyšší soud. Ministři názor změnili až letos v červenci v době vyhrocených vztahů s Ruskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kauza Litviněnko

Kauza Litviněnko | Foto: Hollywood Classic Entertainment

"Všechno co se stalo, záviselo na prezidentu Putinovi. Nemůžu říct, že na jeho rozkaz, ale určitě se to nestalo bez jeho vědomí,“ má o pozadí celé kauzy jasno vdova po Litviněnkovi Marina.

Litviněnko v posledních letech před smrtí patřil mezi hlasité kritiky Kremlu a ruského prezidenta z jeho smrti obvinil i agentův otec Valtr.

Kreml jakýkoli podíl na vraždě popírá. Podle jiných za smrt Litviněnka mohl některý z ruských oligarchů žijících v Británii.

Kritik Kremlu Litviněnko zemřel v listopadu roku 2006 na otravu poloniem 210, který mu pravděpodobně dal někdo do čaje při schůzce s dalšími bývalými agenty KGB Andrejem Lugovým a Dmitrijem Kovtunem v londýnském hotelu.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme