Průměrná mzda v Česku vzrostla na 25 500 korun. Vyšší je i produktivita práce

Průměrná mzda v České republice se v letošním 2. čtvrtletí meziročně zvýšila o 583 korun na 25 500 korun hrubého. Nominální růst tak činil 2,3 procenta. Reálně, po odečtení inflace, mzda vzrostla o 2,1 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Výsledek předčil odhady analytiků, kteří očekávali reálný růst mezd zhruba o dvě procenta.

Medián mezd činil ve druhém čtvrtletí 21 385 korun. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení, to znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián.

Analytici v komentáři k odhadům upozornili, že růst mezd zpomalil ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Důvodem je ovšem především mimořádné vyplácení odměn v prvním čtvrtletí, kdy průměrná mzda stoupla meziročně o 3,3 procenta a po odečtení inflace o 3,1 procenta na 24 806 korun.

Ekonomické oživení je podle ekonomů evidentní, a tak si některé firmy mohou dovolit postupně zvyšovat platy. Stále ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Více si vydělávají zaměstnanci v podnikatelské sféře

Spotřebitelské ceny ve druhém čtvrtletí stouply o 0,2 procenta, objem mezd se zvýšil o tři procenta a počet zaměstnanců o 0,6 procenta.

V podnikatelské sféře ČSÚ zaznamenal růst průměrných mezd nominálně o 2,5 procenta a reálně o 2,3 procenta. V nepodnikatelské sféře se průměrná mzda nominálně zvýšila o 1,7 procenta, reálně byla vyšší o 1,5 procenta.

I přes vyšší platy roste také konkurenceschopnost českých podniků. „Produktivita práce roste ještě rychleji. Díky tomu ukazatel takzvaných jednotkových mzdových nákladů, který je klíčovým parametrem konkurenceschopnosti, nadále klesá. Znamená to tedy, že české firmy jsou konkurenceschopnější vůči zahraničním. Ať již na cizích, nebo na domácích trzích,“ vysvětluje analytik Patria Finance David Marek.

Vývoj průměrné hrubé měsíční mzdy v Česku (2000 - II. čtvrtletí 2014) | Foto: ČTK

ČTK, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme