Na podzim by se mohl znovu rozhýbat výkup pozemků pro komunikaci R35

Rychlostní komunikace R35 je prioritou pro ministerstvo dopravy. Připomněl to náměstek ministra Kamil Rudolecký na dopravní konferenci v Pardubicích. Přípravné práce na důležité silnici Pardubického kraje se zastavily v loňském roce. Lidé totiž odmítli prodat pozemky za nízké výkupní ceny. Už letos na podzim by se ale mohl jejich výkup znovu rozhýbat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dočkáme se R35?

Dočkáme se R35? | Zdroj: ČTK

Na začátku loňského roku vstoupil v platnost zákon, který snížil výkupní ceny pozemků zhruba ze 100 na 30 korun.

Ministerstvo dopravy si od toho slibovalo snížení nákladů na výstavbu nových silnic a dálnic. Jenže opatření se minulo účinkem a lidé odmítli své pozemky prodávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném oživení výkupu pozemků pro komunikaci R35 mluvila Iveta Záleská

„Máte pravdu, že zásadním problémem jsou výkupy pozemků. Pokud máme vlastníka nutit, aby prodával pozemky za cenu zemědělské půdy, případně jsme mohli nabídnout určitou bonifikaci ve výši dvojnásobku této obvyklé ceny, tak motivace vlastníků prostě neexistovala,“ řekl náměstek ministra dopravy Kamil Rudolecký.

V celé trase páteřní komunikace tak stále zbývá vykoupit stovky pozemků.

„Očekáváme v prvních dvou úsecích z Opatovic až do obce Ostrov výkup 500 pozemků, to znamená, jedná se o 500 majetkoprávních vyrovnání, což není vůbec jednoduché. A v celé trase 5 úseků plánovaných z Hradce Králové do Mohelnice se jedná o 3 tisíce pozemků, kdy stát musí jednat s vlastníky o vykoupení,“ vysvětluje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD.

Po tlaku silničářů, úředníků, i regionálních politiků poslanci sporný zákon upravili.

V polovině prázdnin Senát schválil novelu zákona, která má výkupní ceny narovnat a tak výstavbu silnice R35 urychlit.

„V první fázi může nabídnout ŘSD určitý násobek. Ten bude zmíněný ve směrnici. Máme možnost dokonce jít, pokud investor požádá ministra dopravy až na 16násobek obvyklé ceny. To už je částka, která může být pro mnoho vlastníků velmi zajímavá. Domníváme se, že může být motivační prodej,“ popisuje nový princip určování ceny pozemků Kamil Rudolecký, podle kterého by se výkupy se mohly znovu rozhýbat už na podzim.

„V současné době je už zákon vyhlášen ve sbírce zákonů, tudíž je platný a účinnosti nabyde v nejbližší době.“

Silnice R35 by v budoucnu odlehčila dopravu nejen na dálnici D1 z Prahy do Brna, ale hlavně by se snížil počet aut a kamionů, které dnes pojíždí přes Vysoké Mýto, Litomyšl a Svitavy.


Zvětšit mapu

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme