Do Kyselky přijede parní lokomotiva, povozí na historické vlečce pro dopravu minerálek

Kyselka u Karlových Varů bude v sobotu patřit příznivcům historické železnice. Na nedávno obnovenou trať vyjede vlaková souprava z 50. let minulého století. Vagóny potáhne parní lokomotiva, která patří mezi exponáty muzea železniční techniky v Lužné u Rakovníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parní lokomotiva Všudybylka

Parní lokomotiva Všudybylka | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Historická vlaková souprava bude jezdit po staré železniční vlečce, kterou nechal vybudovat zakladatel stáčírny minerálních vod Heinrich Mattoni. Necelých deset kilometrů dlouhá trať vede malebným údolím řeky Ohře.

„Vlaková souprava se bude pohybovat na trati Vojkovice nad Ohří-Kyselka po historické Mattoniho vlečce do výrobního areálu stáčecího závodu v Kyselce. Podle jízdního řádu bude jezdit celý den,“ popisuje Ladislav Sýkora.

Přehrát

00:00 / 00:00

O parní lokomotivě, která bude jezdit v sobotu v Kyselce, informoval redaktor Zdeněk Trnka

Ten je nejen regionálním patriotem, ale také mužem, který se tentokrát postaví do kabiny strojvedoucího. A stroj, který do Kyselky přijede, patří podle něj k těm, které byly na kolejích velice oblíbené.

"Jedná se o parní tendrovou lokomotivu, které se přezdívá Všudybylka. Vyrobena byla v pražské firmě Kolben-Daněk v roce 1925. Do provozu byla uvedena v depu historických vozidel v Lužné u Rakovníka. A je tu vedena jako funkční exponát,“ uvádí Sýkora.

Všudybylka potáhne historické vagóny. I tak to ale podle strojvedoucího bude doslova a do písmene andělské svezení. "Do vlakové soupravy budou zařazeny tři vozy Bam z 50. let. Tyto vozy se objevily ve filmu Anděl na horách,“ připomíná.

Historická vlaková souprava bude na staré vlečce jezdit mezi desátou a šestnáctou hodinou. První spoj vypraví z nádraží ve Vojkovicích dopoledne v deset.

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme