Josef Středula o sankcích: Nemáme nástroj na ochranu zaměstnanců. Jiné země ano!

Česko si chce vymoci právo nesouhlasit s částí návrhů Evropské unie na zpřísnění sankcí vůči Rusku. Takový názor si prosadil na vládě český premiér Bohuslav Sobotka. Podpořil ho také šéf odborářů Josef Středula. Proč? „Pokud někdo dostane bílý papír, na kterém nic není, a má ho co nejdříve podepsat, tak se vystavuje obrovskému riziku,“ odpovídá v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

„Je nutné vědět, jaké mají jednotlivé státy možnosti. Německo, ale i celá řada dalších zemí, mají nástroj, kterým mohou ochránit své zaměstnance a zaměstnavatele. Ale my takový nástroj nemáme,“ vysvětluje. Oním nástrojem má na mysli takzvaný kurzarbeit. „V češtině se dá říci, že jde o příspěvek pro zaměstnance v případě nárazů,“ vysvětluje.

Čtěte také

Česko je podle něj malá země a trhy, které opustí, mohou být rychle zabrány. „Jsou tady země, jako například Německo, které aktivně pracují, aby mohly po konfliktu nastoupit do obchodních příležitostí, které se mezitím vyprázdnily,“ nastiňuje.

A už nyní podle něj české firmy kvůli sankcím propouštějí. „V této chvíli se jedná o stovky až tisíce zaměstnanců,“ podotýká s tím, že některé firmy nechtějí pokračovat v obchodech, které již byly nastartovány. „Vznikla atmosféra, která je někdy ještě více zničující než konkrétní typ sankcí,“ dodává.

Jak by českým firmám pomohl kurzarbeit? Způsobí růst minimální mzdy vyšší nezaměstnanost? Poslechněte si Dvacet minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio