Potravinářská inspekce začala kontrolovat prodejce burčáku

Pracovníky Státní zemědělské a potravinářské inspekce zaměstnávají kontroly prodejců burčáku. Prověřují při nich zejména, zda pod tímto názvem prodávají stánkaři skutečně částečně zkvašený mošt z hroznů sklizených a zpracovaných v České republice. To prokáže laboratorní analýza.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotový burčák a vinař Lukáš Rudolfský

Hotový burčák a vinař Lukáš Rudolfský | Foto: Michal Trnka

Už na místě ale inspektoři narážejí i na jiné nedostatky.

„Produkty zde prodávané byly sice označené jako burčák, ale bez uvedení výrobce,“ říká inspektor Ondřej Chloupek.

Na kontrolovaném místě podle něho navíc chyběla k burčáku průvodní dokumentace. Než ji prodejce dodá, musí stánek nechat zavřený.

Samotný nápoj začínají inspektoři hodnotit už na místě.

„Hodnotí barvu, vůni a chuť. Za předpokladu zjištění podezřelé okolnosti inspektor přistupuje k odběru vzorků pro laboratorní analýzu,“ poznamenává mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Jak dodává, ta trvá zhruba šest týdnů.

Sklenička burčáku | Foto: Vlasta Gajdošíková

Zuzana Plíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme