Společnost RWE podá trestní oznámení kvůli černým odběrům plynu na severu Čech

Policie bude řešit nelegální odběry plynu na severu Čech. Společnost RWE GasNet, která plyn ve většině republiky distribuuje, podá v příštím týdnu trestní oznámení na neznámého pachatele. Černých odběrů plynu eviduje firma nejvíc právě v Ústeckém kraji, konkrétně na Teplicku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynový vařič. Ilustrační foto

Plynový vařič. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Ze zhruba 4000 kontrol, které jsme provedli po celé republice, je zhruba 3000 zjištěných případů neoprávněné manipulace s plynoměry situováno právě sem do severních Čech, zejména oblast Teplicka,“ říká Miloslav Zaur ze společnosti RWE GasNet.

Nejvíce plynoměrů, se kterými někdo manipuloval, odhalili kontroloři v Duchově, Újezdečku nebo přímo v Teplicích. Černé odběry, při kterých je nejčastěji přetočené kolečko se stavem odebraného plynu, ale nejsou pouze záležitostí lidí, kteří na plyn nemají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejvíc černých odběrů plynu eviduje RWE v Ústeckém kraji. Podá trestní oznámení

„Třeba Ostravsko je region, který je sociálně slabý, ale výskyt neoprávněných odběrů je tam řádově menší. Takže nelze říci, že to je určitá skupina zákazníků. Je to zkrátka region, kde si z toho někdo ,vyrobil živnost‘,“ dodává Zaur.

Jeho slova potvrzuje i soudní znalec, který poškozené plynoměry zkoumá: „Velká většina plynoměrů má falešnou úřední značku a dá se prokázat, že byla vytvořena stejnými matricemi. To znamená, že do těch plynoměrů zasahuje jedna osoba nebo skupina osob. Je to ve své podstatě sériová trestná činnost.“

K soudnímu znalci a do zkušebny se dostávají plynoměry s porušenými bezpečnostními páskami nebo porušenou plombou. Miroslav Zaur proto z možné manipulace nevylučuje nikoho.

I přes riziko úrazu

„Jedná se o to, že vidím, že to asi dělá skupina určitých občanů. Nechci proto říkat, že zaměstnanci některých instalatérských firem nebo zaměstnanci RWE to provádějí,“ uvažuje.

RWE GasNet se rozhodla podat trestní oznámení. „Budeme podávat trestní oznámení na neznámého pachatele a podáme ho nejpozději do konce příštího týdne,“ upřesňuje Pavel Zajíc z RWE.

Černé odběry řeší také ČEZ distribuce. Každý rok prošetří zhruba 8000 podezření na nelegální odběry elektřiny, které se v polovině případů potvrdí.

„Jsou to i domácí kutilové, kteří se ve většině případů vystavují riziku úrazu elektrickým proudem, a jsou to také organizované skupiny,“ dodává Soňa Holingerová z ČEZu.

Vedle pravidelných kontrol energetiků se tak i RWE chystá na plošné kontroly plynoměrů.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme