Skončila kultura špičatých bot, řekl Fiala na kongresu. ODS jde do voleb 'opravená'

Občanští demokraté odstartovali kampaň před říjnovými senátními a komunálními volbami. Necelá tisícovka členů se sešla na mimořádném kongresu strany v pražském Fóru Karlín. Ten víc než hodinovým projevem zahájil předseda ODS Petr Fiala. Podle něj jde strana do voleb „opravená“.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ODS Petr Fiala při projevu k delegátům mimořádného kongresu ODS, který byl zahájen 5. září v Praze. Zabývat by se měl mimo jiné programem strany.

Předseda ODS Petr Fiala při projevu k delegátům mimořádného kongresu ODS, který byl zahájen 5. září v Praze. Zabývat by se měl mimo jiné programem strany. | Zdroj: ČTK

Pět týdnů před volbami šéf ODS Petr Fiala vyzval členy, aby se přestali zabývat špatnou minulostí strany, kterou nemohou změnit, a začali pracovat na zlepšení situace v ODS.

Soustředit se na budoucnost je podle Fialy jediné řešení pro občanské demokraty, jejíž preference se zhruba rok pohybují v jednociferných číslech.

„Není pravda, že budeme čistší, pokud si budeme stále sypat popel na hlavu. Nemohu změnit minulost ODS. Zajímá mě budoucnost. To je jediné řešení pro ODS,“ řekl účastníkům 25. kongresu strany Fiala.

Přehrát

00:00 / 00:00

ODS odstartovala kampaň k podzimním volbám dlouhým projevem předsedy Fialy. Okomentoval ho Petr Nováček

V pražském Karlíně se sešlo na 900 delegátů. Přijít mohl kdokoli z členů strany, neplatil standardní výběr, kdy delegáty nominovaly organizace v regionech.

Své spolustraníky Fiala burcoval k aktivitě, nemají se podle něj čeho bát.

„Nikoho naše vnitřní starosti nezajímají. Přestaňme si nadávat, zmateně pobíhat v kabině, a pojďme hrát fotbal,“ vyzval.

ODS ubývají členové a končí ve ztrátě

Číst článek

V ODS podle něj teď ale skončila „kultura špičatých bot“ a strana se opravuje. Zavedla se nová pravidla financování a transparentní účet pro všechny dary.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ODS Petr Fiala mluvil o přípravách na podzimní volby. Komentář připojil Petr Nováček

Tím to ale nekončí. Fiala plánuje také úpravu a sjednocení stanov, konkrétně volebních a jednacích řádů. Pak chce navýšit možnosti vedení zasáhnout tam, kde dochází k poškozování zájmů ODS.

„Pokud se předtím všechno dělalo špatně, pak bylo co slavit. Jestli se teď dělá všechno dobře, pak doufám, že bude také co slavit,“ řekl k tomu bývalý místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer.

V neposlední řadě Fiala plánuje ještě posílit účast členů při rozhodování v celé straně, a zlepšit tak komunikaci s regiony.

'Amerika v Karlíně'

ODS podle svého předsedy prošla vleklou krizí, opustila svůj pravicový program a nechala se ovládat těmi, které zajímal jen ekonomický prospěch. Preference jí klesly až na hluboké historické dno - k pěti procentům. Důsledkem této éry je řada problémů, se kterými se nyní potýká, mimo jiné špatná finanční situace.

Podle Fialy strana dluží miliony korun, ale s věřiteli se domlouvá na splátkových kalendářích a zadlužení postupně snižuje.

Předseda ODS Petr Fiala na mimořádném kongresu strany před podzimními volbami | Foto: ČTK

„Selhali jste? Řídí vás kmotr? Ti, kterých se to týká, jsou už snad pryč, nyní kandidují za jiné politické strany nebo se vydávají za nezávislé,“ poukázal Fiala na některé bývalé členy ODS. Dodal, že ostatním stranám tyto bývalé členy ODS přeje.

S připomínkou citátu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka „Nebát se a nekrást“ řekl, že v případě ODS už se nekrade, protože není co.

„Byla to tak trošku Amerika v pražském Karlíně. Fiala bohatě používal citací z politických klasiků všech proveniencí. Přitom hovořil velmi srozumitelně,“ zhodnotil Fialův projev vnitropolitický komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

Jeho hlavní duch podle něj spočíval ve vzkazu k obnově konzervatismu v České republice. Fiala se snažil předvést ODS jako skutečnou pravicovou stranu, která se nestydí za svoje hodnoty.

„Měla by to být strana, která zahájí kontrarevoluci za plné obnovení svobody a demokracie v této zemi,“ citoval přání předsedy ODS Nováček.

ČTK, Věra Pfeifferová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme