Prezident Zeman už k Václavu Moravcovi nepřijde. Přeje si nového Peroutku

Prezident Miloš Zeman už podle svých slov nikdy nepřijde do pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Reagoval tak na nedělní vydání, v němž moderátor diskutoval s premiérem Bohuslavem Sobotkou o služebním zákoně a politických náměstcích. Zeman v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 uvedl, že moderátor udělal z neznalosti nebo úmyslu „obrovský kiks“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman na setkání s občany

Miloš Zeman na setkání s občany | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Měl, nebo neměl Zeman ve svém kabinetu z let 1998 až 2002 politické náměstky ze sociální demokracie? Podle Václava Moravce ano, současný prezident tvrdí opak.

Moderátor ho za toto údajně lživé tvrzení v nedělním vysílání pokáral. A Zeman zareagoval po vzoru svého předchůdce Václav Klause, který k Václavu Moravcovi nikdy nechodil.

Takzvaní političtí náměstci, s nimiž počítá návrh služebního zákona, se v poslední době stali předmětem neshod mezi prezidentem a koaliční vládou. Zeman požaduje, aby ze zákona vypadli, protože jsou podle něj zbyteční. Koalice jeho požadavek odmítla.

„Jestliže novinář řekne, že prezident lže, a potom je usvědčen z nepravdy, tak je to buď podvodník, nebo amatér,“ řekl Zeman v pořadu Pressklub, který se bude vysílat v neděli.

„Dal jsme mu dvě příležitosti a třetí mu už nedám,“ dodal.

Zeman ve středu poslancům ve sněmovně vysvětloval, že všichni náměstci v jeho vládě byli odbornými náměstky, protože měli na starost konkrétní odbory.

ČT stojí za Moravcem

Dramaturgyně diskusního pořadu Hana Andělová nicméně reagovala, že tvůrci pořadu si za kritizovanými argumenty stojí:

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemanovo odmítnutí další návštěvy Otázek Václava Moravce okomentoval publicista Karel Hvíždala

„Po celou dobu existence pořadu se snažíme upozorňovat na klamání politiků a institucí, od čehož nás nemohou odradit žádné výhrady v tom smyslu, že někdo z potenciálních hostů nepřijde, byť by to byla hlava státu.“

Mluvčí ČT Alžběta Plívová dodala, že slova pronesená moderátorem jsou podložena důkladnou rešerší, která vycházela i z důvodové zprávy k návrhu zákona o státní službě.

„Tady jde o jistý druh selhání. Jeho (Zemanovou) povinností ve veřejném diskurzu je odpovědět na každou otázku a obhájit svůj přístup. Ne odmítat,“ okomentoval prezidentův krok publicista Karel Hvížďala.

Hlava státu v rozhovoru pro Frekvenci 1 dále tradičně kritizovala údajně nízkou kvalitu žurnalistiky v Česku. Z minulosti prezident připomněl například Karla Havlíčka Borovského nebo Ferdinanda Peroutku.

„Já tady prostě takové lidi nevidím. Vidím tady sebevědomé fracky. A jak jsem v inauguračním projevu říkal, český novinář je kombinace minimálních znalostí a maximálního sebevědomí,“ podotkl.

Dodal, že jeho přáním je, aby se v Česku objevil nový Peroutka.

ČTK, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme