OSN: Z extrémní chudoby se v Latinské Americe dostalo 56 milionů lidí. Třetině obyvatel ale hrozí

Z extrémní chudoby se v Latinské Americe dostalo v posledních letech 56 milionů lidí, uvádí čerstvá zpráva OSN. Jenže naopak celé třetině obyvatel žijících od Mexika po Patagonii hrozí, že do ni znovu upadnou. Jednou ze zemí, která teď čelí problémům, je Brazílie. Země, která díky svému rozmachu letos dokonce hostila MS ve fotbale.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ta lepší chudinská čtvrť: Dona Marta. Tady natáčel Michael Jackson videoklip k písni „They don’t care about us“

Ta lepší chudinská čtvrť: Dona Marta. Tady natáčel Michael Jackson videoklip k písni „They don’t care about us“ | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Chudinská čtvrť Vila Prudente v Sao Paulu je jedním z mnoha míst v Brazílii, kterým léta pomáhá sociální program ‚Bolsa Família‘ neboli rodinná podpora.

V roce 2003 ho spustil levicový prezident Lula, rozvíjel ho i v druhém volebním období. Program také pomohl ke zvolení současné prezidentky Dilmy Rouseffové.

Jen za dvě volební období prezidenta Luly se snížil počet Brazilců žijících v chudobě o čtvrtinu. A je to i jeden z hlavních argumentů v kampani za znovuzvolení prezidentky Rousseffové pro druhé volební období.

Přehrát

00:00 / 00:00

O extrémní chudobě obyvatel Latinské Ameriky natáčel zpravodaj David Koubek

Omezení obrovské chudoby je téma v celé Latinské Americe. Mezi lety 2000 a 2012 se podle UNDP OSN z extrémní chudoby dostalo 56 milionů obyvatel a do střední třídy se místo 21 procent obyvatel počítá 34 procent.

Jenže světová organizace zároveň varuje, že 200 milionům, tedy celé třetině Latinské Ameriky hrozí, že může sklouznout zpátky. Ekonomka Katolické univerzity v Riu de Janeiru Monica Baumgartenová de Bolle v rozhovoru pro Český rozhlas uvádí, že za to může nestabilita latinskoamerických ekonomik:

„Brazílie dnes čelí dramatické situaci. V posledních čtyřech letech trochu zklamala, pokud se týče hospodářského růstu. Ten se letos zastavil. Zdá se, že jsme narazili na hranice růstu. Mnoha obyvatelům se podařilo vymanit z chudoby a výrazně si polepšit. Teď ale hrozí, že tenhle proces nebude pokračovat a že se může i částečně otočit."

Santiago de Chile | Foto: Pavel Novák

Čísla, podle kterých se brazilská ekonomika dostala do recese - tedy pokles ekonomiky po dvě uplynulá čtvrtletí, zveřejnili statistici měsíc a týden před prezidentskými volbami.

Dilma Rousseffová, která usiluje o znovuzvolení, v poslední televizní debatě prohlásila, že skutečná recese to není, poukazuje na nízkou nezaměstnanost v Brazílii a dál argumentuje i krizí v okolním světě, která podle ní neskončila. S tím ale profesorka Baumgartenová nesouhlasí:

„Dnes už žádnou hlubokou finanční krizi ve světě nemáme. To bylo v roce 2008, 2009. Postižené země na to už dostatečně zareagovaly. Každý si sice ještě trochu doma po té krizi uklízí, ale všechno už je více méně zase ve svých kolejích."

Peru, Chile, Mexiko jsou na dobré cestě

Přestože OSN upozorňuje ve své práci na to, že v řadě zemí se může vše zase zvrtnout a miliony lidí upadnou zpátky do chudoby - hlavně ti, co nemají stabilní práci nebo pracují načerno, existují i země, kde se podařilo bojovat s chudobou úspěšně - tak, aby výsledky vydržely.

„Jednou ze zemí, kde se to povedlo a která už procesem prošla, je Chile. A další země, kde se s tím začalo, ale ještě nejsou vidět všechny efekty, které by to mohlo přinést, je Peru. A Mexiko sice vykazuje dobrý hospodářský růst, jeho ekonomika je víc v pořádku než brazilská, snaží se přijmout podobné sociální programy jako Brazílie, ale zatím v tom je trochu pozadu,“ vysvětluje.

Ekonomka riodejaneirské Katolické univerzity Monica Baumgartenová je v tomto ohledu zklamaná vývojem posledních let právě v rodné v Brazílii, tedy páté nejlidnatější zemi na světě a šesté největší ekonomice. Dodává ale, že v malých zemích, jako Chile nebo Peru, se dá hospodářství i sociální programy uřídit daleko snadněji.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme