V Plzni se roztočil obří mechanický kolotoč s loutkami

Pořádný rozruch budí ode dneška v centru města výjimečná atrakce. Rozjel se tu totiž mechanický kolotoč s obřími loutkami, který má být ozdobou projektu Plzeň Evropské hlavní město kultury. Kolotoč v manéži vytvářelo 160 umělců dlouhé měsíce a příprava trvala několik let. Hned od začátku je o svezení velký zájem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mechanický kolotoč v Plzni

Mechanický kolotoč v Plzni | Foto: Petr Eret | Zdroj: ČTK

"Už jsou to desítky let, co jsem se vozila. Tady jsem seděla na nějakém krabovi nebo štírovi, kterým se dalo hýbat. Bylo to perfektní," řekla Jana Lopatová, která přijela na kolotoč s vnučkou.

Zřejmě největší výtvarný kolotoč na světě je plný zvířat – loutek, které mohou lidé sami ovládat. Atrakce z dílny francouzského výtvarníka Francoise Delaroziera vozí děti i dospělé a slibuje zážitek na pomezí pouťové zábavy a umění.

„Lidé se nemusí bát, že jdou na něco, čemu nebudou rozumět, že budou povinni něco dělat. Přijdou a mohou si to užít," uvedl pro ČTK umělecký šéf projektu Plzeň 2015 Petr Forman, který kolotoč pro Plzeň objevil.

„Důvodem, proč je kolotoč tady, je i obrovská vazba na loutkářství, jež má v této zemi nesmírnou tradici," dodal Forman s odkazem na dva velikány oboru, Josefa Skupu a Jiřího Trnku. Tvůrci kolotoče se nechali inspirovat právě loutkáři, starými technologiemi, animovaným filmem a vším, co pracuje s fantazií.

Zahájení provozu mechanického kolotoče na plzeňském náměstí Republiky. Sedadly atrakce jsou zvířata, které mohou návštěvníci sami ovládat. | Foto: Petr Eret ČTK

Plzeň není prvním městem, kde se manéž s mechanickými loutkami roztočila. V předchozích letech navštívila Paříž, Madrid, Antverpy, portugalské město Portimao, Milton Keynes v Británii a francouzské město Sénart.

Mechanický kolotoč bude v provozu kromě pondělí každý den odpoledne, a to až do 2. listopadu. Jedna jízda trvá tři až čtyři minuty a stojí 50 korun.

Kromě kolotoče začalo na plzeňském náměstí Republiky současně fungovat infocentrum Evropského hlavního města kultury. Lidé se tu dozvědí vše, co se týká programu, vstupenek a další informace.

ČTK, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme